Акценти
Начало / Култура / С рядко изпълнявано произведение почитат паметта на Маестро Георги Нотев

С рядко изпълнявано произведение почитат паметта на Маестро Георги Нотев

Тази вечер Плевенската филхармония и общински хор „Гена Димитрова” ще изнесат концерт в памет на дългогодишния диригент на оркестъра Маестро Георги Нотев. Солист ще е известният пианист Веско Стамболов. Диригент – Славей Тинчев.

Наслова на концерта е „Музика сакра” и в него ще звучат Концерт за пиано и оркестър № 1, 3 и 7 на Бах и рядко изпълняваното произведение  на Албинони – „Магнификат”, поднесено от хор „Гена Димитрова”.

Това е първи концерт, който плевенските филхармоници посвещават на Георги Нотев, който напусна този свят на 13 декември 2008 г.

30 години от живота на Нотев са посветени на Плевенската филхармония, чийто главен диригент е от 1972 г. Три години по-късно той е един от основателите и главен диригент на Плевенската опера “Христо Бръмбаров”. Безспорна е заслугата му за израстването на Плевенската филхармония и утвърждаването й както в България, така и в чужбина.

През периода 1997-2007 г. Георги Нотев е главен диригент на Националната опера и балет. Под неговата палка са пели такива големи звезди на българската опера като Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова, Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев.

Георги Нотев е сред инициаторите и председател на журито на Първия национален конкурс за млади оперни певци, проведен в рамките на Лауреатски дни “Катя Попова” през 2003 г. и на Първия национален конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова” – Плевен, 2006 г.

Концертът в памет на Маестро Георги Нотев ще започне от 19 часа тази вечер в зала „Катя Попова“.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...

Един коментар

  1. Ne se li se6ta PLEVEN malko kusno za Georgi Notev i nebe6e li Lubomir Dqkovski choveka koito go oplu zaedno s podkrepa?!!!!!! Moje bi po tozi nachin se opitva da izchisti suvestta si?!!!?!!!!! Q SI SPOMNETE TEZI NE6TA BE HORAA