Начало / Икономика / С ремонта на язовир „Тотлебенов вал“ ще се  предотврати заливането на „Кайлъка“  

С ремонта на язовир „Тотлебенов вал“ ще се  предотврати заливането на „Кайлъка“  

Язовир „Тотлебенов вал” в парк „Кайлъка” е изграден през 1958 год. и поради дългогодишната му експлоатация, тялото на преливника силно е компроментирано и е в лошо техническо състояние. При продължаващата динамична промяна на водното ниво има опасност да се предизвика пълно разрушаване на преливника, неконтролируемо изтичане на водата от язовира и заливане на защитената местност „Кайлъка”

 „От години се търси начин и форма на финансиране за възстановяване на съоръженията собственост на „Напоителни системи” ЕАД, с цел недопускане на аварийна ситуация, но такива не са намерени. Благодарение на многократните срещи проведени от народния представител Пламен Тачев с Министерството на земеделието, храните и горите и с Изпълнителния директор на „Напоителни системи” ЕАД София, вече има одобрен работен проект и разрешение за строеж. Той включва възстановяване тялото на преливника и траншеята му, ремонтни работи по водовземен канал и подпорните каменни стени на язовира“, заяви Иваничка Райчева, управител на „Напоителни системи“ ЕАД клон „Среден Дунав“ – Плевен.

 „С реализирането на работния проект ще се възстанови техническото състояние на язовир „Тотлебенов вал” и ще се предотврати заливането на алеите в защитената местност  „Кайлъка”. Така ще се реши един отдавна наболял проблем и плевенчани отново ще могат да посещават любимото си място за отдих“, сподели депутатът Пламен Тачев.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...