Акценти
Начало / Последни новини / С разнообразни прояви протече Седмицата на общественото здраве в Медицинския

С разнообразни прояви протече Седмицата на общественото здраве в Медицинския

Във връзка с Европейската седмица на общественото здраве в Медицински университет-Плевен, съвместно с Община Плевен, Студентски съвет и Асоциацията на студентите-медици в България – клон Плевен бяха планирани и проведени поредица от разнообразни мероприятия.

На 13 май Европейската седмица на общественото здраве в МУ-Плевен стартира с Ден на физическата активност под мотото „Бъдете физически активни“ в Спортен комплекс „Проф. Недко Кючуков“. Събитията продължиха със среща-разговор на студенти-медици от 2-ри курс с ученици от основно училище „Васил Левски“ по проблемите на здравословното хранене и профилактиката на затлъстяването.

На 16 май в МУ-Плевен се проведе научно-практическа конференция „За по-добро здраве на местно ниво“, съвместна инициатива на Община Плевен, Факултет „Обществено здраве“ и Българската асоциация по обществено здраве. За студентите от всички специалности се организира Вечер на етиката на общественото здраве с прожекция и обсъждане на филма „Зараза”Дъстин Хофман, Рене Русо, Морган Фрийман.

На 17 май 2019 г. Европейската седмица на общественото здраве в МУ-Плевен приключи с кръгла маса на тема „Психичното здраве на подрастващите“.

Решението за провеждане на Европейската седмица на общественото здраве в периода 13-17 май е взето от Управителния съвет на Европейската асоциация по обществено здраве по време на 11-та Европейска конференция по обществено здраве в Любляна. Инициативата е подкрепена от СЗО, Европейската комисия и всички неправителствени европейски организации в областта на общественото здраве. Европейските страни се включват в тази инициатива чрез своите национални асоциации по обществено здраве. Българската асоциация по обществено здраве (БАОЗ), създадена в Плевен, е пълноправен член на EUPHA и в нея са включени 183 членове от факултетите по обществено здраве към медицинските университети и Националния център по обществено здраве и анализи.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...