Акценти
Начало / Култура / С пърформанс Стефан Кръстев представя новата си електронна книга

С пърформанс Стефан Кръстев представя новата си електронна книга

„Баркодът на Сизиф“ е новата електронна книга на Стефан Кръстев, която плевенският автор ще представи предпремиерно на 14 септември. На тази дата авторът навършва 47 години и представянето ще е своеобразна алегория – равносметка на живота му.  Пърформансът ще е с с главно действащо лице самият автор, който ще влезе „под кожата“ на главния герой от футуристичната си антиутопия и ще изиграе сценка от нея.

Сизиф е човек на изкуството в постиндустриален свят, изхвърлен от системата, общуващ с престъпния ъндърграунд и мъртвите, намиращи се в технологичния ад. Стефан ще изиграе съвременна вариация на въведителната сцена в книгата, в която героят му отлага неизбежната си смърт с безкрайно изкачване и слизане по стълбище. До пълно изтощение. За декор авторът е избрал стълбите до Скобелевия парк към „Майка България“, които на всеки кръгъл час във времето от 16 до 20 часа ще изкачва с раница, пълна с негови книги – „Порочна връзка„, „Ромфея“ и др.

Между изкачванията и слизанията ще продава книгите си. С всяка продадена книга товарът на този постмодерен Сизиф ще олеква. Както олеква кръста на всеки човек на изкуството и душата му, когато трудът и вдъхновението му са споделени с обществото. „Така минаха за мен 46 години, това е алегория на живота ми“, споделя Стефан Кръстев. Идеята за пърформанса възникнала случайно, като първоначалният замисъл включвал 47 изкачвания и слизания по стълбите, непрекъснато. Впоследствие Стефан решил, че съвременният Сизиф ще трябва и да разговаря с хората и има нужда от време, за да се „впише“ в реалността, така далечна и едновременно близка до света в книгите му.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...