Акценти
Начало / Общество / С прожекция на филм напомнят днес за Берлинската стена на плевенчани
Снимка: oldpicz.com

С прожекция на филм напомнят днес за Берлинската стена на плевенчани

Днес прожекция на филма “Животът на другите” ще напомни за събитията около падането на Берлинската стена. Това ще стане от 16:00 часа в зала „Катя Попова” в Плевен. Мероприятието е част Проект „Щази – Опазване правата на личността – Човешкото достойнство преди и след падането на стената”, по програма „Европа за гражданите”, по който Плевенското сдружение „Учебна работилница Европа” е партньор. „Щази” се изпълнява с партньори от Германия, Румьния, България и Словения.

Припомняме, че събитието от проекта ще се състои едновременно във всички градове в Европа, където работят партньорите по него, на една и съща дата – паметния 9 ноември. Именно на тази дата през 1989 година пада Берлинската стена, която е издигната на 13 август 1961 година, за да отдели западната от източната част на град Берлин и останалата част от територията на Германската демократична република.

След прожекцията, в 18:30 часа, ще започне дискусия със зрителите му – около 120 млади хора, ученици от 11 и 12 клас на няколко плевенски училища, техни преподаватели, интелектуалци. Сред въпросите на дискусията ще бъдат: какво знаят днешните млади хора, израснали с „Биг Брадър”, за времето на Големия брат; кои са настоящите заплахи за човешкото достойнство чрез механизмите за съхранение на данни и надзор; познават ли българите родните и европейските разпоредби за защита на данните, смятат ли, че интернет представлява „свободна зона извън закона” и т.н.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...