Акценти
Начало / Последни новини / Над 120 бриджори се надпреварваха на национален турнир в Плевен

Над 120 бриджори се надпреварваха на национален турнир в Плевен

От 6 до 8 ноември Плевен бе домакин на 36-я национален турнир по спортен бридж „Габи“. Това е най-старият традиционен турнир у нас и той се проведе в „Туристически дом“ в парк „Кайлъка”. Организатор на мероприятието е „Бридж-клуб Плевен“, а усилията, които в последните години полага председателят на клуба Слави Алексиев, го направиха и един от атрактивните и желани състезания в България. Доказателство за това, че въпреки множеството турнири, които се провеждат в края на годината, над 120 бриджори от цялата страна, между които почти целият бриджов елит у нас, уважи и взе участие в надпреварата.

На 6 ноември се състоя двойковия турнир. В него взеха участие 47 двойки, които изиграха 26 дона по система „Мичел“. Турнирът бе спечелен от двойката Радослав Радков-Станислав Недков(Варна), която постигна 67 %, а на второ и трето място са софийските двойки Илко Бонев-Златко Неделчев със 63 % и Иван Нанев-Росен Гунев със 62 %.Призовата шестица бе допълнена от Свилен Стойчев-Сергей Кънчев(Русе), Красимир Симеонов-Климентин Николчев(София) и Владимир Марашев-Иван Цончев(Варна).

При тази силна конкуренция от плевенските двойки най-близо до призьорите бяха Веселин Узунов-Пламен Балев, които с 57 % са на 9 място, сред първите 15 в класирането са и Росен Попов-Маргарит Кирячков и Вене Венев-Мирослав Мирков. Продължават и силните изяви на плевенчанина Клементин Николчев, който от няколко години живее и играе в София, класирал се на 5 място в двойките.

На 7 и 8 ноември се състоя отборния турнир. В него се включиха 20 отбора. Те играха 11 кръга по „Датска система“ – мачове по 8 дона. Отлично се представи отборът на „Найтингейл“, който се класира на второ място. Плевенчани играха в състав Слави Алексиев, Златозар Сариев, Юри Николов и Румен Върбанов, с резерви Румен Маринчев и Александър Иванов.

Плевенчани играят традиционно силно на този турнир и са го печелили няколко пъти, но никога досега състезанието не е било толкова силно. Победител стана отбор „Титан“(Варна), който игра в състав Георги Стаматов, Диян Данаилов, Калин Караиванов и Пламен Хистов.

Първите двама от състава на победителите, заедно с Иван Нанев, Росен Гунев и Виктор Аронов от отбора, спечелил трето място – „К-1″(София), са националният отбор на България, който миналият месец стана 5 в света. А отбор „Радков“(София), който се класира  на 4 място, е шампиона на България за 2015 г..

Добре игра и другият плевенски отбор – „Спартак“, в състав Росен Попов, Пламен Христов, Цанко Василев, Станислав Недков, който се класира на 9 място.

Следващатото състезание на плевенските бриджори е от 13 до 15  ноември във Враца,където ще се състои кфалификация за „А-група“ за първенството за 2016  година, а на 20 ноември в Плевен е последният кръг на „Западна лига“.

Снимка: отбор „Найтингейл“

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...