Начало / Общество / С поредица от събития във ВВУБ „Г. Бенковски“ отбелязаха празника на авиацията

С поредица от събития във ВВУБ „Г. Бенковски“ отбелязаха празника на авиацията

16 октомври e празник на българската авиация и Военновъздушните сили. На тази дата през 1912 г. по време на Балканската война (1912-1913 ) за пръв път над европейския континент в реална бойна обстановка е осъществен полет за въздушно разузнаване и от борда на летателен апарат е употребено оръжие. 16 октомври е обявен за празник на авиацията и Военновъздушните сили с Разпореждане на Министерския съвет от 1 юни 1963 г.

По повод Деня на българските военновъздушни сили във ВВУБ „Георги Бенковски” – Долна Митрополия се проведоха поредица от мероприятия посветени на празника. Проведен бе турнир по футбол на малки врати между ескадрилите. За поредна година преходната купа спечели ЕКИНС. На 11 октомври бе проведен” Ден на отворени врати”, който събра на Летище Долна Митрополия стотици приятели на авиацията.

Вчера беше кулминацията на честванията. Празника започна с тържествен строй на целия личен състав. Старши експертът ц.сл. Николай Минчев направи исторически обзор на славната 106 годишна история на Военновъздушните сили. Командирът на ВВУБ – полковник Петър Банков приветства всички с настъпващия празник и изказа благодарност за отговорността и положения труд. Наградени бяха военнослужещи и цивилни служители. След това бяха отдадени почести и поднесени цвета пред паметника на загиналите летци.

По-късно празникът продължи в спортен дух. На терена премериха сили представителният отбор на Военен спортен клуб „Георги Бенковски” и ветераните на „Спартак”-Плевен. Победата бе завоювана от Бенковци, които показаха майсторство и висок спортен дух.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...