Акценти
Начало / Любопитно / С пожелание за повече Алеко и по-малко Ганьо отбелязваме рождението на Щастливеца

С пожелание за повече Алеко и по-малко Ганьо отбелязваме рождението на Щастливеца

„Една от мисиите на образованието е в България да имаме повече Алеко и по-малко Ганьо. Усилието за това е общо“, написаха в страницата на Министерството на образованието и науката в социалната мрежа фейсбук по повод 153 години от рождението на Алеко Константинов – Щастливеца.
Алеко Константинов е роден на 13 януари (1 януари стар стил) през 1863 г. в Свищов.  Един от най-значимите български писатели пише оригинални и прекрасни творби, описващи следосвобожденската действителност в България, като не спестява и отрицателните й черти. Всъщност до известна степен творчеството на Щастливеца е посветено най-вече на не дотам приятните черти на българина, които той осмива доста сполучливо. Въпреки че е известен предимно с пътеписите и фейлетоните си, авторът започва творческата си кариера с поезия.

Алеко Константинов развива и активна обществена дейност. По негова инициатива се основава първото туристическо дружество в България. Той поставя началото на организирания туризъм с изкачването на Черни връх на 27 август 1895 г.

Щастливеца среща смъртта си на 23 май 1897 г. при неуспешен атентат срещу неговия съпартиец  Михаил Такев. В землището на село Кочагово, на пътя между Пещера и Пазарджик, наемните убийци Милош Топалов и Петър Салепов стрелят по файтона на писателя и го пронизват смъртоносно. В памет на големия българин са именувани редица места като нос Алеко на антарктическия остров Ливингстън, връх Алеко в Рила и местността и туристическия център „Алеко“ на Витоша.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...