Акценти
Начало / Общество / С панихида в Мавзолея отбелязаха годишнината от гибелта на Цар Освободител

С панихида в Мавзолея отбелязаха годишнината от гибелта на Цар Освободител

По повод 135-та годишнина от гибелта на Цар Освободител Александър ІІ днес в Мавзолея „Свети Георги Победоносец” в Плевен беше отслужена панихида от плевенски свещеници. Събитието, което вече е традиция, уважиха зам.-областният управител Красимир Иванов, председателят на Общински съвет Плевен – Мартин Митев, зам.-кметът Тодор Еленков, представители на Дружество „Традиция” – Плевен, и други.
Директорът на Военноисторическите музеи – Плевен Милко Аспарухов припомни живота и събитията около гибелта на Александър ІІ, който си спечелва прозвището Освободител.

12784731_милко аспарухов
Първата тържествена панихида в памет на загиналия Цар Освободител Александър II е отлужена на 30 август 1881 г. в Лагера (днешния жк „Лагера”) в София в присъствието на княз Алексадър I Батемберг. Александър Николаевич Романов е роден на 29 април 1818 г. в Москва. Наследява престола на 2 март 1855 г. след неочакваната смърт на баща си император Николай І и управлява 26 години. Това е време на важни реформи и полагане основите на промишлена Русия.
Днес в Мавзолея бяха представени реликви от мястото на покушението на Александър ІІ в Санкт Петербург.

12769605 митев панихида

12769393_панихида свещеници

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...