Акценти
Начало / Общество / С мартеници закичиха днес чуждестранните студенти в Медицинския университет в Плевен

С мартеници закичиха днес чуждестранните студенти в Медицинския университет в Плевен

Днес чуждестранните студенти в Медицински университет в Плевен бяха изненадани като бяха закичени с мартеничка, каквато е българската традиция на Първи март. Инициативата е част от проекта „Мартеницата – заедно да съхраним традицията” на студентите от специалност „Социални дейности” на Медицински колеж към университета. За поредна година те организират благотворителен базар  във фоайето на Ректората на висшето училище. Предлаганите мартеници са изработени съвместно от студенти и потребители на социални и здравни институции: Център за психично здраве към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“; Защитено жилище за възрастни хора с умствена изостаналост – гр. Плевен; Помощно училище „П. Р. Славейков” – гр. Плевен и дневни центрове за социална рехабилитация и интеграция на лица с увреждания.

12787358_му мартеници
Набраните средства ще се използват за трудотерапия и различни социални дейности, които обитателите на тези центрове не могат да си позволят със собствени средства, обясни Вероника Спасова, асистент в Медицински колеж – Плевен.
От инициативата са много доволни и чуждестранните студенти. „Всички много се радват на този наш български празник и с удоволствие закупуват мартеници, за да подарят на приятели”, сподели още Вероника Спасова. На специално подготвени листовки на английски език е обяснена традицията на мартеницата и поверието, че на Благовец тя трябва да бъде закачена на цъфнало дърво или да бъде скрита под камък.
Базарът се организира с подкрепата на Ректора на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов. Реализирането на проекта е част от събитията, предшестващи Световния ден на социалната работа и Седмицата на действие, която ще се проведе от 14 до 18 март.

12788617_мартеници му

12789755_мартеници студенти

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...