Начало / Образование / С нови инициативи насърчават интереса към четенето в НУ „Христо Ботев” – Плевен

С нови инициативи насърчават интереса към четенето в НУ „Христо Ботев” – Плевен

Екипът на НУ „Христо Ботев” – Плевен е разработил система от инициативи за насърчаване интереса към четенето в дългосрочен план. Идеята е да се разшири във времето Националната седмица на четенето – стратегия, която през последните години беше подета от МОН  за насърчаване на четенето.

В училището интересна дейност развива клуб „Приятели с книгите”, който дава възможност на първокласниците  още преди да се научат да четат да се запознаят  с пъстри книжки с приказки, да рисуват любими герои и да драматизират познати истории.

За по-големите ученици стартира идеята „В междучасие – с книга в ръка”. В кътовете за отдих децата през междучасията четат и споделят  прочетеното, а при подходящо време, когато играят навън, учениците с удоволствие четат книгите, част от колекцията на възрожденската библиотека „Книжици за прочит“.

В училището работи и училищна библиотека, от която всички ученици могат да заемат  и четат  най-популярните детски  творби.

Ръководството и екипът на НУ „Христо Ботев“ предвиждат в своя план различни по формат състезания, които да провокират малките ученици и стимулират желанието им за четене на книги.

Това са само част от многобройните инициативи, с които се събужда интереса към четенето  у децата.

 

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...