Начало / Култура / Нидал Алгафари представи в град Левски новия си роман

Нидал Алгафари представи в град Левски новия си роман

 „Роден съм в София, макар че в интернет пространството много дълго време писаха,че съм роден в Дамаск.  Майка ми е българка, родена е в гр.Левски ….”.  С тази  новина  Нидал Алгафари откри своята среща с левченската публика, която се състоя на 17 януари. Той сподели , че е получил уверение от кмета Любка Александрова  за съдействие, за да открие рода си по майчина линия.

„Много малко знам от тази част от родата ми.  Знам само, че дядо ми се е казвал Ангел Константинов, който е бил във Франция. После са го изгонили от Франция, дошъл е тук, в Левски и се  жени за баба ми и тук се ражда майка ми и повече нищо не знам. Това, което знам от майка ми е ,че   пра – дядо ми или пра –пра- дядо  ми  е бил кмет на Левски”, разказа Алгафари.

Кметът на община Левски –Любка Александрова изрази благодарността и  радостта си  за това, че известният български писател и режисьор се е отзовал на  поканата и` , и с това се поставя началото на проявите в културния календар на  град Левски в годината на неговата 75-та годишнина.

Благодарност за това ,че  с представянето на неговото творчество, лични търсения за рода и желание  да поднови и скрепи мостовете на родово-историческата памет оживяват и забравените архиви на вековната народна мъдрост. Любка Александрова  се ангажира сериозно с разплитането на родовата връзка и подари на Нидал Алгафари книгата „Градът с името на Апостола”- кратка история на селището написана от Христо Иречекски.

Срещата, макар и първа, няма да е последна, обеща Алгафари в отговор на поканата на кмета на общината за участие в празниците  на Левски,  когато тържествено ще бъде чествана 75-та годишнина на града.

Режисьорът и писател, бивш изпълнителен директор на БНТ и политически PR Нидал Алгафари увлекателно и подробно се спря на предизвикателствата  в своя житейски път, творчески търсения и открития,   житейска философия. Освен романа „Рано или късно” той се спря   и  на тетралогията  си – „Орисани да избираме”, „Любиш ли, ти бог си”, „Аллах, милост нямаш ли?” и  „Боже, защо Господ лъже?”.

Истинско  творческо предизвикателство за Алгафари е периода между 1700-та  и 1800 –та  година, защото установява ,че в историята ни  има много бели  петна за този период.: „Една от причините е ,че моето поколение беше възпитано и научено , много да знае за поборниците или за Свободата след 1800година. Много знаехме за царете от древността и тяхното величие.. Обаче, ако се замислите за периода 1700-1800г. –дупка..все едно по нашите земи не са живели хора, все едно не е имало история…все едно не сме съществували.”

Открива , че за  велики наши предци, допринесли за световното развитие на теологичната мисъл, като Боян Маг и поп Богомил, се знае малко или почти нищо.

Българският фолклор ,обичаи и традиции в древността, техният произход , смисъл и съдържание също са обект на  неговите проучвания, защото открива влиянието им  и мъдростта ,която се предава на поколенията.

 Новият си роман „Рано или късно”Нидал Алгафари определи като роман за любовта преди всичко.Заради различните си политически убеждения двама души дълго време  се мразили.Тя е от едната страна преди 9 –ти септември , а той от другата.Срещата им след 10 ноември ,когато вече са овдовели и преосмислили живота е определяща за голямата им любов.През погледа на двамата авторът разказва за живота на хората преди и след 9-ти септември, как той се променя с идването на демокрацията.

Срещата  с Нидал Алгафари в град Левски беше приятно преживяване за всички дошли да се запознаят с  неговото творчество и си купят книги.Увлекателният многопластов разказ ,от лични преживявания до интересни открития и послания ,ще помним дълго.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...