Акценти
Начало / Общество / С началото на август – масова смяна на директори

С началото на август – масова смяна на директори

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова отстрани днес 23-ма ключови директори, сред които шефове на регионални инспекции за опазване на околната среда, на националните паркове Рила, Пирин и Централен Балкан, както и началниците на четирите басейнови дирекции – Дунавски, Източнобеломорски, Западнобеломорски и Черноморски район. “Чистката не е политическа, а заради поредица от допуснати нарушения на уволнените, които струват милиони на държавния бюджет”, заяви Михайлова, цитирана от mediapool.bg.

Изключение е направено единствено за тези, които са били възстановени от съда за неправомерно уволнение. Нарушенията, които визира, са за наложени финансови корекции на съответните дирекции по европейски проекти, които те изпълняват. „Сериозно съм притеснена от начина, по който тези структури на министерството работят като бенефициенти на оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС). Стигнахме до парадокса, че управляващият орган, който е в МОСВ, нарежда финансови корекции на структури на МОСВ“, каза Искра Михайлова.

Като допълнително основание да уволни 23-ма началници министър Михайлова посочи и множеството получени сигнали от бизнеса, неправителствени организации и граждани срещу работата на регионалните структури на МОСВ.

Новите шефове на регионалните дирекции за опазване на околната среда и водите, на националните паркове и на басейновите дирекции ще бъдат избрани след провеждането на конкурс, обеща министърът. По думите й конкурсите ще бъдат обявени през септември.
До назначаването на титуляри тези ведомства ще се управляват от изпълняващи длъжността и обеща да се назначават хора с опит и знания.

Освен това, в ход е операция по смяна на директорите на държавните ВиК-дружества, пише още mediapool.bg.

Заповед за освобождаване от длъжност е получила и шефката на Областна дирекция “Земеделие” в Плевен Ралица Добрева. Документът е с дата 1 август, потвърди Добрева.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...