Начало / Икономика / Отпускат помощ на производителите на ориз и зеленчуци

Отпускат помощ на производителите на ориз и зеленчуци

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” взе решение за отпускане на минимална помощ de minimis на производителите на ориз и производителите на зеленчуци. Крайният срок за подаване на заявления е 9 август за оризопроизводителите и 13 август – за зеленчукопроизводителите.

Документи се подават в областните дирекции на ДФЗ, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане”. Финансовият ресурс, предвиден за прилагане на държавна помощ за зеленчукопроизводителите, е 1 500 000 лв. Средствата са част от реализирания остатъчен ресурс по приключили схеми за прилагане, те ще се предоставят на производителите на домати и краставици – полско и оранжерийно производство, пипер, моркови, дини,  пъпеши, зрял лук и главесто зеле. За оризопроизводителите пък са предназначени 406 900 лв. – парите са за компенсиране  на част от разходите за използваната в производството поливна вода.

Mалките по размер субсидии de minimis помагат на местните производители, като според европейското законодателство не влияят върху търговията и конкуренцията между държавите-членки. Един земеделски производител има право да получи de minimis до 14 668.70 лв. за период от три данъчни години.

По прилаганата държавна помощ за производителите на домати и компенсиране на разходите им за купуване на средства за растителна защита от Доматения миниращ молец срокът за подаване на заявления е до 1 октомври 2013 год., реши Управителния съвет на ДФ”Земеделие”.

Миналата година по тази схема 76 земеделски производители в страната получиха 823 431 лв.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...