Акценти
Начало / Здравеопазване / С научен форум УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен чества Международния ден на сестринството

С научен форум УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен чества Международния ден на сестринството

Девети научно-практически форум за специалисти по здравни грижи се проведе в Умбал „Д-р Георги Странски” – Плевен. Той беше посветен на Международния ден на сестринството и премина под мотото „Международният ден на сестринството – грижа за вас“.

Специалистите по здравни грижи бяха поздравени от Изпълнителния директор на болницата доц. д-р Цветан Луканов, д.м., за високия професионализъм и компетентност, за  ежедневните усилия за опазване здравето и живота на пациентите, хоспитализирани в болницата.

Залата се оказа тясна за включилите се във форума професионалисти по здравни грижи. Те бяха поздравени от Председателя на Първичното дружество ст.м.с. Мария Гиздовска, която им  пожела да поддържат високото професионално равнище, да защитават авторитета на българските медицински сестри, акушерски и здравни професионалисти.

Главната медицинска сестра Ивайла Петкова изказа своята благодарност към всички професионалисти по здравни грижи, които, въпреки трудностите и неволите на деня, изпълняват своите професионални задължения. Тя подчерта, че всеки един от тях има определен дял в успехите на болницата и затова  самочувствието им на специалисти трябва да бъде още по-високо. „Всички заедно сме способни да се справим с предизвикателствата и обратите на времето. За това е необходимо благородният труд, който полагаме да бъде съчетан освен с професионализъм и компетентност и с всеотдайност в грижите, които полагате за здравето и живота на хората”, подчерта Ивайла Петкова.

Международният ден на сестринството се отбелязва на 12 май, когато е рождената дата на Флорънс Найтингейл (1820-1910 г.) – основателка на модерното сестринство. Тя е и една от стоте най-влиятелни жени на всички времена.  Датата 12  май е определена от Международния сестрински комитет през 1935 г. Като такъв започва да се отбелязва във всички страни след 1965 г.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...