Акценти
Начало / Общество / С над половин метър са се повишили нивата на реките Искър, Вит и Осъм

С над половин метър са се повишили нивата на реките Искър, Вит и Осъм

С над половин метър са се повишили нивата на реките Вит, Искър и Осем, сочи информация на сайта на Басейнова дирекция „Дунавски район”. През изминалото денонощие (от 8 ч. на 22 до 8 ч. на 23 октомври) нивата на реките в цялата страна са се повишили. По-значителни повишения са регистрирани на река Осъм с до + 65 см, Искър с до + 54 см и Вит с до + 60 см. Протичащите водни количества в по-голяма част от страната са около праговете за високи води, допълват от Дирекцията.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ за Дунавски басейн са с колебания на водните нива от – 33 см до + 65 см. Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес се очаква повишенията на водните нива да продължат в резултат на прогнозираните валежи и оттичането на реките. По-значителни се очаква да са те по реките западно от река Огоста – горното и средното течение, Искър – средното и долното течение, Вит – по целия водосбор и Осъм – целият водосбор.

На 25 и 26 октомври, в резултат на оттичане на реките, се очакват повишения или задържане на водните нива в долните им течения. Моделът за водосбора на река Искър прогнозира, че водните количества на 24, 25 и 26 октомври ще са около и над средната многогодишна стойност. По-значително покачване на водните нива ще има в средното и в долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание, успокояват от Дирекцията.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...