Акценти
Начало / Здравеопазване / С музикални изпълнения на бивши пациенти на клиниката по УНГ откриха цветната алея „Чуй природата”

С музикални изпълнения на бивши пациенти на клиниката по УНГ откриха цветната алея „Чуй природата”

Великденска кампания на клиника УНГ

Цветната алея „Чуй природата” беше представена днес в двора на Втора клинична база. Тя беше открита с песни, танци и музикални изпълнения на деца, бивши пациенти на клиниката по УНГ. Мероприятието е част от традиционната Великденска инициатива на клиниката по УНГ към УМБАЛ – Плевен, която се провежда за пета поредна година.

Целта на тазгодишната кампания е превенцията, която да предпази младите хора от увреждане на слуха, това обясни доц. Александър Вълков, началник на клиниката по УНГ в Плевен. За съжаление, тенденцията през последните години е за все по-голям брой млади хора, които имат някакво увреждане на слуха. Именно за това кампанията тази година е насочена към тях, тъй като най-често те използват хендсфрита и слушат силна музика в дискотеките. В рамките на инициативата са проведени срещи с учениците от 9 училища в града, а до края на месеца ще бъдат осъществени още две такива – една в СОУ „Иван Вазов” и една пред студенти.

С нелеката задача за запознаване на младото поколение с ползата и вредата от прекомерната употреба на хендсфрито и алтернативата да се съхрани слуха, изпитвайки максимално удоволствие от музиката, се е заел целият екип на Клиниката, като подкрепа получават и от студентите, които се включват активно.

Доц. Вълков сподели още, че само за една година в родилното отделение на Плевен се раждат близо 300 деца, които имат увреждане на слуха, а близо 30 от тях трябва да се подложат на операция. Това не е малък брой, предвид че не всички родители търсят лекарска помощ и всъщност реалният брой на засегнатите деца е по-висок.

цветна алея

На събралите се за откриването на цветната алея беше припомнено и златното правило за запазването на добър слух – 60 на 60. Специалистите обясниха, че това означава 60 минути ползване на хендсфри със сила на звука на 60%. Ако то се използва по този начин в нашето ежедневие, евентуалните проблеми със слуха могат да бъдат избегнати. В забързаното ежедневие все повече хора използват хендсфрито за удобство – при шофиране, седене в тролея, автобуса, влака, на фитнес или джогинг и т.н. Едва ли, обаче, повечето от тях са се запитвали дали използването му не е вредно по един или друг начин за здравето. Поради тази причина кампанията има за цел да информира за вредите, които могат да бъдат нанесени слуха.

В края на събитието доц. Вълков обеща, че за другата година ще измислят нещо по-различно и традиционната Великденска кампания ще продължи, защото е необходимо тази информация да достигне до повече млади хора, преди да е станало късно и слухът им бъде увреден необратимо.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...