Акценти
Начало / На фокус / С мащабна експозиция плевенските архитекти отбелязаха Световния ден на архитектурата

С мащабна експозиция плевенските архитекти отбелязаха Световния ден на архитектурата

Мащабна специализирана експозиция по случай Световния ден на архитектурата беше открита вчера на площад „Възраждане”. Експозицията съдържа две специализирани изложби с общо 140 табла. Тя беше представена от председателя на Съюза на архитектите в България – Дружество Плевен – арх. Емил Дечев.Това е осмото издание на Регионалния преглед на архитектурата, организиран от Съюза на архитектите в България – дружество Плевен, и Регионалната камара на архитектите в града.

В традиционната изложба Преглед на архитуктурата – Плевен 2019, показва общо 30 проекта на пет архитектурни бюра от последните две години. В изложбата преглед зрителя може да види проекти за обновяване на площад „Свобода” и пешеходната улица „Васил Левски”, мултифункционална зала и летен театър в двора на Регионалния музей и проектът за паметник на Девета пехотна плевенска дивизия и други.

Втората изложба „реВизията на Севера – реализации от Плевен и региона” е по идея и е подготвена от журналистката Силвия Златкова. Представени са 100-те най-значими инвестиционни проекта от града и региона за последните 20 години. „Всички тези сгради са реализирани от над 30 местни авторски колектива и над 20 колектива от страната, водещи архитектурни бюра и строителни компании”, каза авторът на изложбата Силвия Златкова. В продължение на девет месеца тя е работила по създаването й  и при откриването благодари на всички, с чиято подкрепа изложбата е факт.

За плевенчани ще е интересно да видят как е изглеждало някогашното кино „Христо Смирненски”, на чието място днес е бизнес център „Глория Палас”.  Как на мястото на стария супермаркет „Дон” бе изграден модерният бизнес център „Генимекс” или преобразяването на стария хотел „Плевен” в модерна бизнес сграда, ще си припомнят изграждането на най-мащабния проект – голям търговски център на мястото на някогашния тютюнев комбинат. Специално място е отделено на значимите инвестиции в изграждането на здравни заведения, в производствени и търговски сгради.

Двете изложби се организират под патронажа на Община Плевен, със съдействието на Областна администрация и партньорството на частни инвеститори.

Официалното откриване беше направено от заместник-кмета на община Плевен архитект Невяна Иванчева. Мащабната експозиция ще остане открита на площад „Възраждане” до 27 октомври

 

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...