Начало / Общество / С курбан Телиш отбеляза 138-та годишнина от освобождението си

С курбан Телиш отбеляза 138-та годишнина от освобождението си

В Телиш отбелязаха с тържествена церемония 138-та годишнина от освобождението на селището от турско робство. Честването се състоя пред Черния паметник на 26 октомври, а за да почетат паметта на героите, проляли кръвта си в тежките боеве при Телиш по време на Руско-турската освободителна война, бяха дошли депутатът Пламен Тачев, общински съветници, представители на Община Червен бряг, почетните граждани на Телиш – сем. Гуричеви, кметът, жители и гости на селото.

След отслужената заупокойна молитва беше припомнена историята на битката. Откъси от стихове, посветени на боевете при Телиш, прозвучаха пред Черния паметник, а с патриотични песни към церемонията се включи и Певческата група към Дамски клуб „Лада”.

В битката за овладяване на турските укрепления при Телиш загиват със смъртта на храбрите 674 подофицери и войници от Лейбгвардейския егерски полк, румънци и финландци. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на героите, а пред Черния паметник бяха положени венци и цветя.

По-рано същият ден беше отслужена панихида в местния православен храм „Свети Димитрий”.  Църквата е построена през 1899 година и на Димитровден, отбелязва храмовия си празник.  Преди 15 години семейство Гуричеви поставят началото на това честване. С дарение от тяхна страна, за прослава на Светията и в памет на падналите за свободата на селото, се прави традиционен курбан. Всяка изминала година списъкът на дарителите става все по-голям. Така беше и сега – пред църквата, в присъствието на много жители и гости на селото, за сетен път се раздаде курбанът.

Снимка: пресцентър Община Червен бряг

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...