Акценти
Начало / Общество / С курбан почетоха Свети Илия в Червен бряг

С курбан почетоха Свети Илия в Червен бряг

Светти Илия Червен бряг

С курбан почетоха Свети Илия в Червен бряг, информират от пресцентъра на Общината. На 20 юли Християнската църква почита Свети Пророк Илия. Празникът, наречен още Илинден, е сред най-тачените от българския народ. Вярва се, че Свети Илия носи дъжд и влага и закриля живота. Заради силата, която притежава, го наричат Илия Гърмодолец, Гърмоломник, Гръмовник.

По утвърдена традиция в местността „Еезерото” в околностите на Червен бряг, там, където в миналото са се установили първите заселници на сегашното селище, червенобрежани правят курбан. Той се организира от Община Червен бряг с подкрепата на много спонсори и лични дарения на граждани.

С вярата, че възстановеният преди близо 15 години оброк е помогнал да ги задминат бедствията, градушките и водните стихии, и тази година хората отдадоха дължимото на светеца закрилник.

С/вети Илия Червен бряг

До прохладните води край чешмата в м. „Езерото” местният свещеник отец Красимир Лазаров отслужи благодарствен молебен и пожела: „Този курбан и водоосвещение да бъде благословение за душевно и телесно здраве. Нека със застъпничеството на Пророк Св. Илия, Господ ни подкрепя в трудни моменти, за да можем да градим един по-хубав живот, защото всички ние го заслужаваме”.

С песенен поздрав от Вокална група „Росна китка” при Обединена общинска организация на хората с увреждания започна народното веселие. За вкусната курбан чорба и бобената яхния заслужени благодарности, освен спонсорите, получиха и майстор готвачите от Домашния социален патронаж.

Свети Илия - Червен бряг

Община Червен бряг благодари на всички дарители, които от сърце се включиха в организацията на празника.

Снимки: tribunanews

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

Един коментар

  1. Колеги, ще ви помоля да цитирате източника на снимките.

    Припомням ви, че са собственост на tribunanews

    https://www.facebook.com/tribunanews.bg