Начало / Култура / С купа за първо място се завърна танцов клуб „Кайлъка” от балкански фолклорен фестивал

С купа за първо място се завърна танцов клуб „Кайлъка” от балкански фолклорен фестивал

Танцов клуб „Кайлъка” при читалище „Съгласие 1869” спечели първо място във финалния кръг на Първия балкански фолклорен фестивал „Хопни ми,тропни ми“. Надпреварата се проведе в Пловдив, а отличието за клуба и художествения му ръководител Михаил Денев е поредно.

Фестивалът стартира миналата година като надпревари се провеждаха всеки месец. Състезаваха се по четири състава, от които се класира само един. Така победителите от съответните месеци отидоха на финален кръг. Организаторите отчитат, че до момента във фестивала участие са взели 80 танцови клуба от цялата страна. Състезанието е в две части – представяне на автентично хоро, която част няма състезателен характер, и хореографска разработка, при която се излъчва и победител. Плевенският танцов клуб „Кайлъка” беше отличен с първо място във втората категория, в която представи черкезко хоро – разработка на танц от село Ореш.

Спечелвайки първото място, плевенчани извоюваха и правото да участват в предстоящото 19-то издание на Международния фолклорен фестивал. Той ще се проведе в Пловдив от 29 юли до 4 август. Спектаклите се изнасят на Античния театър и на откритата сцена на площад „Ст. Стамболов”. Във фестивала досега са взели участие фолклорни танцови състави от Гърция, Турция, Русия, Грузия, Чехия, Италия, Египет, Нигерия, Мексико, Коста Рика, Индия и др.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...