Акценти
Начало / Култура / С концерти на трима професори откриват ХI Национален конкурс за ученици-акомпанятори в Плевен

С концерти на трима професори откриват ХI Национален конкурс за ученици-акомпанятори в Плевен

концерт за пиано

От 26 до 29 март НУИ „Панайот Пипков” – Плевен е домакин на ХI Национален конкурс за ученици-акомпанятори, който тази година е посветен на известния български пианист акомпанятор Петър Щабеков.

В трите конкурсни дни ще се представят 9 млади ученици акомпанятори  от  НМУ „Любомир Пипков” в София, НУМТИ „Д. Петков“ в Пловдив и НУИ „Панайот Пипков” в Плевен.

Откриването на конкурса е на 27 март от 16.30 часа с прослушване на кандидатите от Първа възрастова група. В събота ще е прослушването на участниците във Втора и Трета възрастова група.

В рамките на конкурса са включени два концерта на изявени български изпълнители, членове на журито на конкурса. На 26 март от 18 часа е концертът на проф. Ростислав Йовчев – пиано, който ще представи програма изцяло от български композитори.
На следващия ден концерт ще изнесат на проф. Савка Шопова-Маркова – пиано и проф.Анатоли Кръстев – виолончело. Ще прозвучат произведения на Шуберт, Форе, Гренадос и др.

В последния конкурсен ден – 28 март, от 18 часа ще бъде представен творчески портрет на Петър Щабеков.

Награждаването и заключителният концерт на лауреатите на конкурса е в неделя, 29 март от 10.30 часа.

Всички изяви в рамките на конкурса ще са в концертната зала „Божко Шойков” на НУИ „Панайот Пипков”.

Националният конкурс за ученици акомпанятори се провежда със съдействието на Министерството на култерата и Община Плевен, НМА „Проф. П. Владигеров” София, СБМТД – София – Сдружение „Акомпанятори”, проф.д-р Савка Шопова-Маркова, доц. Ростислав Йовчев, плевенски фирми.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...