Начало / Образование / С конкурси за творчество, правопис и артистичност отбелязаха Седмицата на четенето в ОУ „Валери Петров”

С конкурси за творчество, правопис и артистичност отбелязаха Седмицата на четенето в ОУ „Валери Петров”

Тази година Националната седмица на четенето се проведе в навечерието на един от най-светлите български празници – Деня на народните будители. Идеята на тази седмица е да насърчи децата да общуват с любов и уважение с майчиния си език. Такова е и посланието на нашите възрожденци – обичта към родния език е като обичта към майката: чиста, приобщаваща, вечна.

Езикът ни свързва, но и ни разделя, няма по-силно оръжие от думите и по-голям лек от тях. Седмокласниците разсъждаваха върху темата „Езикът, който ни събира и разделя”. А ученици от шестите класове се изявиха като даровити поети.

На Първо място в категория „Поезия” се класира Инна Чулева от 6.”а” клас , а в категория „Проза” първа е Василена Горанова, ученичка от 7.”в” клас. Второто място достойно зае Виктория Неделчева от 6.”в” клас, а третото място бе заслужено от Мария Йорданова, ученичка от 7.”в” клас.

За сверят своите езикови часовници, седмокласниците се явиха на състезание по правопис „Пазя езика на дедите си”. Грамотността е ключов елемент от съвременната визия на младия човек. Езиковият тест не затрудни момчетата и момичетата от 7. клас, но все пак имаше изявени майстори на правописа. С максимален брой точки, на първо място се класира Виктор Христов от 7. „б” клас. Второто място си поделиха Цветелина Цветанова от 7. „б” клас и Мартин Генов, ученик от 7. „в” клас. Третото място зае Вероника Христова от 7. „в” клас. Отлично се представиха и Райа Петкова, и Радослав Русев, ученици от 7. „а” клас.

С конкурс за най-артистично разказване на древногръцки мит завърши Седмицата на четенето в ОУ“Валери Петров“. В него взеха участие ученици от петите класове. Пред публиката бяха представени красиви и мъдри истории  за богове и смъртни хора, които прозвучаваха вълнуващо и бяха поднесени с театрално майсторство. Журито награди най-добрите – първо  място за Емма Маринчева, ученичка от 5.г клас, второ място – Елена Арсова, ученичка от 5.б клас, и трето място за Александра Цветкова, ученичка от 5.б клас.

От ръководството на училището поздравиха всички участници за проявеното уважение към родния ни език и пожелаха на учениците да не спират да опознават красотата и пъстротата на неспиращия да се развива български език.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...