Начало / Култура / Кметът връчи наградите на отличените автори в Деветото биенале на малките форми Плевен 2018

Кметът връчи наградите на отличените автори в Деветото биенале на малките форми Плевен 2018

В залите на галерия „Илия Бешков” в Плевен снощи беше официално открито деветото издание на Биеналето на малките форми с международно участие – Плевен 2018 г. За многобройните гости за откриването домакините от галерията бяха подготвили приятна музикална изненада в изпълнение на солисти от Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева.

Биеналето откри главният уредник на галерията Антония Караиванова, която сподели с всички радостта, че след това издание на форума галерията има невероятно много дарители . 47 автори  даряват 69 творби – живопис, графика и скулптура, с които ще бъдат обогатени основните фондове на плевенската галерия. Караиванова благодари за тази щедрост на авторите. Благодарност изказа и на екипа на галерията за всеотдайната работа около организацията на Биеналето, а също и на Община Плевен за финансовата подкрепа.

Директорът на галерията – Мирослав Минчев, постави акцент върху издадения луксозен каталог, който включва творбите от изложбата на Деветото биенале. Каталогът се издава със съдействието на министерството на културата и е ценен, защото остава във времето и винаги можем да го разлистим и да се върнем назад, за да видим какво е било нивото, кои са били авторите и техните творби, отбеляза Мирослав Минчев. Той също благодари на Международната фондация Св.Св. Кирил и Методий” и Съюза на българските художници за подкрепата при организирането на Биеналето.

С кратко приветствие към участниците и организаторите се обърна и кметът Георг Спартански, като подчерта, че за него е чест да бъде патрон на това изключително културно събитие, в което 234 автори от страната и чужбина представят близо 400 творби. Спартански отбеляза, че Община Плевен е сред общините в страната, които отделят най-много средства за култура спрямо приходите си. Той гарантира, че ще продължат да подкрепят финансово културните институти и фестивали в Плевен, защото „Община Плевен изповядва убеждението, че в днешно време имаме нужда от култура” и тя е тази, която ни дава силата, вярата и оптимизма да продължаваме напред.

Кметът връчи наградите на отличените автори в Деветото биенале на малките форми.

С грамоти бяха отличени 19 номинирани за награди автори.

Голямата награда на Община Плевен беше присъдена на Моника Найденова – скулптура.

Ето и носителите на останалите отличия:

Награда на СБХ – Момчил Георгиев – живопис;
Награда на Международната фондация  „Св. Св. Кирил и Методий“ – Николай Караджов – живопис;
Награда на журито – Стилияна Узунова – живопис;
Награда за живопис – Ангел Васев – живопис;
Награда за графика – Николина Джановска – графика;
Награда за скулптура – Красимир Митов – скулптура;
Тосителите на награди са определени от комисия в състав – председател: Кирил Матеев – СБХ, скулптор, и членове: Ралица Игнатова – СБХ, живопис, Васил Колев – СБХ, графика, Валентин Асенов – СБХ – Плевен, Мирослав Минчев – Директор на ХГ „Илия Бешков”, графика, Иван Велчев – СБХ – Плевен, живопис, Надя Василева – гл. специалист – отдел „Култура” на Община Плевен.

Изложбата от Деветото биенале на малките форми ще остане открита в галерия „Бешков” до средата на месец декември.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...