Акценти
Начало / Образование / В света на книгите пътешестваха децата от НУ „Отец Паисий“ – Плевен

В света на книгите пътешестваха децата от НУ „Отец Паисий“ – Плевен

Националната седмица на четенето в НУ „Отец Паисий“ премина с множество инициативи.

На гости на първокласниците бяха техни родители, баби и дядовци, които им четоха любими приказки, а децата откриваха поуките от тях. В групите за целодневно обучение първолаците рисуваха епизоди от приказния свят на любимите си герои.

За второкласниците седмицата премина под формата на  игра „Книги и футболна интуиция“. Участниците, разделени в два отбора, се опитват, редувайки се, много ловко да съборят с топка точно една книга от противниковата страна. Ако стрелецът се справи, един играч от противниковия отбор трябва да прочете на глас откъс от книгата колкото се може по-изразително. Печели отборът, който с най-малко шутове е съборил книгите на противниковия отбор. В групите ЦДО те изработиха книжки с рисунки и текст, като продължаваха приказките със собствен край.

Третокласниците работиха в групи и решаваха езикови задачи, свързани с прочетени откъси от изучавани книги. По главата „Охлюви“ от „Патиланско царство“ написаха писмо от Патиланчо до Смехурко. „Бръкнаха“ в , „Торбата с шегите“ на Хитър Петър и изиграха пантомима, с която разсмяха своите съученици и показаха, че четенето на книги може да бъде забавно. Откриха и поправиха всички грешки в писмото на Пипи от „Пипи тръгва на училище“. Припомниха си граматическите категории на съществителните, прилагателните и глаголите, които откриха в откъса „По петите на насекомото“ от „Ние, врабчетата“. А героите на Шарл Перо, Червената шапчица и Вълкът оживяха в драматизиране на техни диалози. Литературната игра „Любими приказни герои” бе проведена съвместно с Детския отдел на Регионална библиотека „Христо Смирненски”. В групите за целодневно обучение третокласниците изработиха дърво на приказките и ги разказваха. Представиха в постери своите читателски дневници, в които бяха написали любопитни факти за любимите си автори и избрани цитати от техни произведения.

Четвъртокласниците гостуваха на подготвителните групи в детски градини и четоха приказки на бъдещите първолаци, като им подариха книги от златния приказен фонд. В часовете от ЦДО те работиха с научен текст от енциклопедии под рубриката „Знаете ли, че…“ и представиха в постери любопитни факти за първобитния човек и неговия произход, за застрашените видове животни, за египетските пирамиди и др.

Седмицата на книгата приключи с подреждане на изложба от изготвените по време на часовете постери и изработените от децата книжки, в които учениците показаха, че светът на книгите е и техният свят.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...