Акценти
Начало / Култура / С изложба „Свят от цветни чудеса” арт школа „Колорит” откри новия си творчески сезон

С изложба „Свят от цветни чудеса” арт школа „Колорит” откри новия си творчески сезон

В една от залите на ХГ „Илия Бешков” – Плевен, сред творбите на големите майстори, в Деня на будителите беше открита изложбата „Свят от цветни чудеса” на малките таланти от арт школа „Колорит” с ръководител Майя Ананиева. С нея известната плевенска школа откри новия си творчески сезон.

Това е 170-та самостоятелна изложба на школата. В нея са подредени най-новите творби на децата, изпълнени в различна техника. Малките плевенски таланти представят творби в малък формат, като реплика на артистичния арт форум Биенале на малките форми, който професионалните художници  откриха преди дни в галерия „Бешков”.

Да приветства малките художници дойде Антония Караиванова, която същия ден встъпи в длъжност директор на галерията до провеждане на конкурс. Тя изрази респект към таланта на учениците на Майя Ананиева и пред многобройните отличия, които те са спечелили през изминалата година.  Караиванова с удоволствие се включи в тържественото връчване на престижни награди от 35  конкурси, които малките колоритчета са спечелили в 13 страни –  Индия, САЩ, Португалия, Турция, Русия, Италия, Македония, Полша, Германия, Румъния, Беларус, Литва,  България.

На дълга маса бяха подредени златни, сребърни и  бронзови медали, почетни медали, Гран при, Специални призове, първи, втори трети, почетни награди, дипломи и сертификати. Извоюваните отличия са рекордния брой 205, обяви Майя Ананиева.  При връчването на наградите някои от децата излизаха с отличия, което са спечелени само дни преди церемонията.

През изминалия творчески сезон 2017/2018 деца от арт школа „Колорит” са  участвали в международни арт фестивали в Македония и Румъния, в национални пленери  в Боженци и Троян. Колекции от техни творби са  представени в самостоятелни изложби в Словения, Португалия и Русия.

Да пожелаем успешен  нов творчески сезон на малките таланти от арт школа „Колорит” и на техния арт ръководител Майя Ананиева. Да се множат отличията им!

Арт школа “Колорит”- Плевен с ръководител Майя Ананиева, вече 28 годни ярко представя таланта на българските деца в областта на изобразителното изкуство и се утвърди като една от водещите детски школи в света. В ар школата се обучават деца на възраст от 4 до 19 години. Децата и тяхната ръководителка станаха носители на повече от 6000 престижни награди – Златни, Сребърни, Бронзови медали и плакети, Специални и Уникални призове, Почети знаци, дипломи и сертификати от международни конкурси, в над 30 страни в различни континенти – Индия, Япония, Португалия, Китай, САЩ, Франци! Испания Германия, Македония, ЮАР, Египет, Израел, Алжир, Итали: Швейцария, Финландия, Норвегия, Полша, Чехия, Словения, Словакия, Унгари: Сърбия, Румъния, Русия, Украйна, Беларус, Литва, Иран, Турция, Гърция България. Рисунките на плевенските деца са отпечатани в стотици луксозни арт каталози и обикалят света. Ръководителката на арт школа “Колорит” – Майя Ананиева, е завършила специалност „Живопис” във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Член е на СБХ и на Международната асоциация за пластични изкуства към ЮНЕСКО. Има 22 самостоятелни изложби. Нейни творби са участвали в стотици изложби, арт салони, колективни изложби в чужбини. Носител е на Специална награда от Първия международен конкурс за живопис в Португалия и получи право за на сомостоятелни изложби в няколко португалски галерии. Два пъти е номинирана за наградата за живопис в конкурса „Алианц България“ и за наградата „Пимен Зограф”. За високи постижения като ръководител на арт школа “Колорит” е отличена със Спеиален сертификат на Централната художествена академии „Чуби” в Токио, Япония. Носител е на най- високите отлични за арт педагог в десетки страни. Била е член на международно жури на конкурси в Полша и Германия. Водила е майсторски класове по изобразително изкуство в Италия, Русия, Португалия, Словения. Украйна, Хонг Конг, САЩ. Куратор е за България на международни арт проекти с Португалия, Украйна, Русия, Словения, Словакия, Полша, Литва, Румъния. Отличена е със “Златен плакет”от Американския биографичен институт за принос към световната култура и е член на информационния му борд. За цялостната си творческа дейност е удостоена със званието “Заслужил гражданин” на град Плевен.

Снимки: ИнфоПлевен

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...