Акценти
Начало / Култура / С изложба в Арт център – Плевен започнаха Дните на гръцката култура

С изложба в Арт център – Плевен започнаха Дните на гръцката култура

Дни на гръцката култура

Творци  от Сдружението за литература, изкуство и наука към ЮНЕСКО – Гърция гостуват на нашия град за Дните на гръцката култура в Плевен. Снощи в изложбената зала на Арт центъра в Градската градина беше открита изложба на гостуващите гръцки художници. Гостите бяха представени от председателя на Дружеството на художниците в Атина и посрещнати с хляб и сол. Това е поредният културен мост, който Плевен прави, подчерта в приветствието си към гръцките творци началникът на отдел „Образование и култура” в Общината – Йонита Иванова. Тя получи специални подаръци от Сдружението за литература, изкуство и наука към ЮНЕСКО – сребърна амфора и художествено обработен мраморен къс, изобразяващ вечния кръговрат на живота.

Дни на гръцката култура

Дните на гръцката култура ще продължат тази вечер с литературно четене, отново в Арт центъра. Група от Дружеството на писателите – Плевен  ще представи на български език произведения на авторите от Гърция. Преводът на стиховете е на Емилия Трифонова, която е и основният инициатор за културното събитие, което се провежда с подкрепата на Община Плевен.

Дни на гръцката култура

Преди откриването на изложбата Емилия Трифонова сподели, че догодина през месец май в Атина ще бъде представена изложба на 10 плевенски художници. В идеен проект е и реализацията на съвместна книга на плевенската поетеса Албена Декова и гръцкия автор Вангелис Зафиратис, който живее в Албания, но е с гръцки корени.

На 31 октомври, четвъртък, в художествена галерия „Колекция Светлин Русев”  ще бъде представена преведената на български книга на Костас Нусиас – „Възможност“. Костас Нусиас гостува на Плевен и на Дружеството на писателите по време миналогодишната Международна писателска среща. На премиерата на книгата музикален съпровод ще направят гръцки изпълнители и Спасимира Евстатиева от Плевен.

Дни на гръцката култура

 

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...