Акценти
Начало / Общество / С едноминутно мълчание в памет на Валери Мирчев започна отчетът на Окръжна прокуратура

С едноминутно мълчание в памет на Валери Мирчев започна отчетът на Окръжна прокуратура

DSCN7414

С едноминутно мълчание в памет на прокурор Валери Мирчев започна отчетът за 2013 г. на прокуратурите от региона на Окръжна прокуратура – Плевен. Гости на събитието, което се състоя в Конферентната зала на хотел „Ростов”, бяха Сава Петров и Николай Георгиев от Върховна касационна прокуратура, Аня Димова и Стоян Вараджаков от Апелативна прокуратура – Велико Търново, Полина Богданова-Кучева от Административния съд – Плевен, председателят на Окръжния съд Александър Григоров, председателят на Районния съд Даниела  Дилова, председателят на Адвокатската колегия Емил Абрашев, ръководителите на двата затвора, които обслужват Плевенския район, началниците на двете големи полицейски управления и др. Отчетът беше представен от Иво Радев, ръководител на Окръжна прокуратура – Плевен.  

Окръжна прокуратура – Плевен и Районните прокуратури – Плевен, Червен бряг, Левски, Кнежа и Никопол, запазват тенденцията на постигнатите от предходния период добри резултати, сочи отчетът за дейността. За периода от 1-ви януари до 31-ви декември 2013 год. в ОД на МВР – Плевен са регистрирани общо 4056 криминални престъпления при 4134 броя за същия период на 2012 год. и 4179 за 2011 г, сочат данни за криминогенната обстановка в региона, която влияе пряко върху работата на Прокуратурата. Преобладаващи са престъпленията против собствеността – с относителен дял от около 67 %, а второто място заемат общоопасните престъпления, които са около 20 %. За отчетения период разкриваемостта  на престъпленията е 40,01% при 38,90% за 2012 г. По показателя процент на разкриваемост ОДМВР – Плевен се нарежда на 18-то място спрямо останалите областни дирекции в страната.

Като основен проблем в борбата с престъпността на територията, обслужвана от прокуратурите при Плевенски съдебен окръг, се посочва усложнената криминогенна обстановка. Друг проблем е недостатъчният числен състав и недобрата материална обезпеченост на органите на полицията, които са пряко ангажирани не само в дейността по разкриване на вече извършените престъпления, но и с превантивна дейност.

През 2013 г. от Прокуратурата отчитат увеличение с около 1% на преписките, които са образувани – общо 11 969, като за 2012 г. те са били 11 879, а за 2011 г. – 14 002 броя. Новообразуваните преписки през 2013 г. са 11 515 броя. Макар да е налице увеличение на общия брой преписки, по които е работено, продължава тенденцията от предходни години за намаляване броя на решените – 190 по-малко спрямо 2012 г., което би могло да се отдаде като резултат на намалелия брой регистрирани в МВР престъпления, за които са налице достатъчно данни за образуване на досъдебни производства.

DSCN7421

Относно наблюдаваните досъдебни производства през 2013 г се забелязва спад спрямо предходните години, като през 2013 г. са наблюдавани общо 9369 бр., или с 10,4 % по-малко спрямо 2012 г. Много добри резултати има при незабавните производства, които са били 102 (при 81 за 2012 г.), като 89 от тях са приключили с внесени в съда актове. 96 от тези производства са решени незабавно от прокурорите, като само по 6 от тях е постановено разследването да продължи по общия ред. С най-голям брой незабавни производства – 27 е РП-Левски, следвана от РП-Кнежа – 25.

Същата положителна тенденция на увеличение се наблюдава и при бързите производства, които през отчетния период в региона са били 633 броя. През 2012 г. те са били 620, а през 2011 г. – 527. Най-голям и за 2013 г. е техният брой в Районна прокуратура – Плевен – 357,  следвана от Районна прокуратура – Червен Бряг – 103. Тази форма на разследване през този отчетен период е използвана във всички районни прокуратури.

През 2013 г. на територията на Плевенски съдебен окръг са наблюдавани общо 8 736 досъдебни производства, разследвани по общия ред, като приключени са били общо 5 283 досъдебни производства. Разследването по тези дела е реализирано от служители, работещи във всички структури на МВР и разследващите от ОСлО при ОП – Плевен, както и от митническите инспектори.

През отчетния период са изготвени 284 искания за използване на специални разузнавателни средства, като всички са уважени от Окръжен съд – Плевен. Наблюдавани са 63 досъдебни производства, като от тях срещу 148 лица са използвани СРС-та. От общо наблюдаваните производства, 46 са приключени. Десет лица, спрямо които са използвани СРС-та, са предадени на съд, а спрямо 6 лица има влезли в сила осъдителни присъди.

И през този отчетен период най-широко приложение намират следните оперативни способи – наблюдение – 83, подслушване – 110, проследяване – 80.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...