Начало / Култура / С детски празник откриха Маратона на четенето в Регионалната библиотека (галерия)

С детски празник откриха Маратона на четенето в Регионалната библиотека (галерия)

IMG_8421детски празник

Деца от подготвителните групи от ЦДГ „Синчец“ и ОДЗ „Зорница” в Плевен бяха първите, които се включиха в Маратона на четенето, който днес започна в Регионална библиотека „Христо Смирненски” в Плевен.  Домакините от библиотеката и студенти от Педагогическия колеж в Плевен бяха подготвили детски празник за децата под наслов „Весел и шарен Великден”. С празника беше отбелязана и 115-годишнина от рождението на детската поетеса Веса Паспалеева и 150 години от рождението на детския поет Чичо Стоян. Директорката на библиотеката Аня Михова откри маратона на четенето със стихотворението „Великден“ на Веса паспалеева. Децата изпълниха нейни стихове. Мая Венкова разказа на децата приказката „Гъбената чорбица”, представена като театър на маса.

След това студенти от Педагогическия колеж запознаха накратко малчуганите с българската традия за отбелязване на Великден и как празнуват техните връстници в Англия и САЩ.

IMG_8430детски празник

Най-вълнуваща за децата беше възможността да се включат в шарената работилничка, където боядисваха яйца, изработваха великденски шапки и петлета, редиха на пъзел Зайчето Бъни, показаха умения на малки художници.

Проявите в Регионалната библиотека, посветени на Националният маратон на четенето ще продължат до 23 април

IMG_8423детски празник

IMG_8435детски празник

IMG_8442детски празник

IMG_8443детски празник

IMG_8446детски празник

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...