Акценти
Начало / Култура / С две мероприятия се включва ВИМ – Плевен в честванията за 10 декември

С две мероприятия се включва ВИМ – Плевен в честванията за 10 декември

Дирекция „Военно–исторически музеи” Плевен се включва с две мероприятия в честванията по отбелязване на 10 декември – Ден на признателност на гражданите на Плевен към загиналите за неговото освобождение и 138-та годишнина от Освобождението на града. Първото от тях е представянето на книгата „Слава-памет” на 9 декември от 16.00 часа в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. Книгата доразвива проекта „Слава-памет”, участвал през 2013 г. в открития творчески конкурс за присъждане на Общоруската историко-литературна премия „Александър Невски”, Руска Федерация. Проектът „Слава-Памет” е отличен с трета награда и с бронзова фигура на „Свети Благоверни Княз Александър Невски” за опазване паметта на героите, загинали на бойните полета по време на Руско-турската война 1877-1878 г., за обективната оценка ролята на личността в нея, за повишаване интереса към историята и културно-историческото наследство и за целенасочена музейна мемориална практика за период от 15 години.
Изданието запознава читателя с бойните действия на Плевенската епопея 1877 г., със зараждане идеята за мемориализирането й, с изграждането на военноисторическите музеи, тяхната дейност и роля през годините и конкретно в периода след възстановяването им през 1997 г, като самостоятелно юридическо лице.

Второто мероприятие е изложба на открито „Участието на Румъния в Руско-турската война 1877/78 г.”. Тя ще бъде на вниманието на плевенчани на 10 декември от 12.00 часа на оградата на Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ”. В 14 постера изложбата запознава с бойния път на румънската армия по време на Плевенската епопея 1877 г.и Руско-турската война 1877/78 г.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...