Акценти
Начало / Здравеопазване / С две кампании в Плевен отбелязват Деня на редките болести

С две кампании в Плевен отбелязват Деня на редките болести

Ден на редките болести
Миналата година Тодор Мангъров отново организира информационна кампания по повод Деня на редките болести. Снимка:архив ИфоПлевен

 

 По повод Деня на редките болести – 28 февруари, в Плевен ще се проведат две информационни кампании. Първата е днес и ще се проведе в Медицинския университет, а втората – на 28 февруари от 14 до 16 часа пред мол-а в центъра на Плевен. Това научихме от Тодор Мангъров, председател  на Асоциация Пулмонална хипертония в Плевен. Такива кампании ще се проведат в още 10 града на страната, като за щастие всяка година към инициативата по отбелязването на Деня на редките болести се добавя по един нов град. Тази година новият град е Силистра, каза Тодор Мангъров.

„Целта на информационните  кампании е да се запознаят хората с проблема – редки болести, както и с факта, че те вече съвсем не са толкова редки. Дори ако погледнем статистикта, може да се види, че като общ брой заболелите от редки болести достигат по брой болните от Хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/. Лечението за редките болести  е  скъпоструващо, защото се изисква различна терапия за всяко от заболяванията”, обясни Мангъров.  Затова е необходимо  да се наблегне на ранната диагностика, на надлежното проследяване и на въвеждане на европейска терапия, смята Мангъров и допълни, че в България все още не се използват медикаменти, които вече успешно се прилагат в страните от ЕС. За пример той посочи лечението на пациентите с пулмонална хипертония, за които остава химера по-скъпо струващата интравенозна медикаментозта терапия. Тя струва около 20 хил. евро на месец, а в момента от пулмонална хипертония страдат около 80 пациенти.

От  Асоциация Пулмонална хипертония се надяват, че скоро в страната ще бъде постигнат успех с това лечение, като имат предвид сравнително бързите темпове, с които се случват промени по отношение лечението на редките заболявания.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...