Начало / Култура / С голям концерт перкусионен ансамбъл „Акцент” празнува 25 години

С голям концерт перкусионен ансамбъл „Акцент” празнува 25 години

Перкусионен ансамбъл „Акцент” – емблематичен не само за НУИ „Панайот Пипков”, а и за Плевен, ще отбележи четвъртвековен юбилей с голям концерт с Плевенска филхармония на 22 март в зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие”.

В изпълнение на сегашния състав на ансамбъла: Илина Рачева, Велиан Димитров, Чарли Милов, Марин Тотев и Калоян Иванов, ще прозвучат „Кармен –сюита” на Бизе-Шчедрин, Stubernik от Марк Форд, Унгарски танц №1, Чардаш от Монти и Ръченица из симфонична сюита „Тракийски танци” от Петко Стайнов.

Перкусионен ансамбъл „Акцент” e създаден през 1994 от преподавателя по ударни инструменти Симеон Серафимов, който е ученик и продължител на делото на проф. Добри Палиев. През тези години до него винаги е съпругата му Августина Серафимова, която създава аранжиментите за ансамбъла. Досега те са над 60.

За тези 25 години повече от 100 са учениците, които заедно със Симеон Серафимов са правили историята на „Акцент”. С учениците е измислено и името на ансамбъла, което се ражда две години след началото преди участие в предаването на Тодор Колев „Как ще ги стигнем американците”.

„Акцент” става разпознаваем и често канен за участие в празнични събития,  тържествени поводи, фестивали.

Съставът има впечатляващи участия и концерти, организирани от Народното събрание на РБългария, министерствата на културата, на образованието и науката, постоянното представителство на ООН и др.

„Всичко това говори за едно високо ниво, резултат от хармонията между преподавател и ученици”, подчерта директорката на НУИ „Панайот Пипков” Жечка Димитрова. Тя допълни, че успехът се постига с любов към музиката и благодарение на прекрасните инструменти, с които ансамбълът работи.

Десетки са призовите награди, които „Акцент” печели от национални и международни конкурси: „Млади музикални дарования” и „Музиката и земята” – София, „Надежди, таланти, майстори” – Добрич-Албена, „Пендим” – Пловдив, „MAGIC”, „Върбан Върбанов”– Бургас, „Франц Шуберт” – Русе. Участва в културни проекти в България и Франция. Под ръководството на Симеон Серафимов и Августина Серафимова ансамбълът концертира активно у нас и в чужбина: Германия, Италия, Австрия, Словакия, Унгария и Франция. През 2011 „Акцент” издава самостоятелен албум. Перкусионен ансамбъл „Акцент” заедно със своя ръководител се изявява като солист на Плевенската и Шуменската филхармония, на Сливенския симфоничен оркестър. Съставът участва в Международните музикални фестивали „Софийски музикални седмици”, Лауреатски дни „Катя Попова”, „Млади виртуози”, „Мартенски музикални дни”, „Мадарски конник”, първата среща на PAS в София. Свири под палката на Георги Нотев, Йордан Дафов, Григор Паликаров, Славил Димитров и Найден Тодоров. Участва в българската премиера на операта „Нос” от Шостакович – Русе (2012). Осъществява световни премиери на произведенията за ударни инструменти „4/4”, от Александра Фол, „Натюрморт с палки” от Румен Бальозов и „Посвещение” от Любомир Денев във Фестивала на американска и българска музика „АмБъл” в БНР – София (2000 и 2010).

„Всяка една награда и всяко едно участие са важни за нас”, казва ръководителят Симеон Серафимов. Той е щастлив, че за юбилейния концерт ще поднесат на публиката едно изключително красиво произведение, написано специално за ударни инструменти и струнен оркестър – сюитата „Кармен”.  Серафимов не крие, че се изисква много труд, за да бъде изпълнено това 40-минутно произведение и то от ученици, някои от които са само в 7 клас. Нужно е търпението и любовта на преподавателя, себеотдаването на учител и ученици, за да бъде постигнато качеството с марка „Акцент”.

Не напразно за високите си педагогически постижения Серафимов е отличен със званието „Заслужил гражданин на Плевен ” (2004), „Кристална лира” – категория „Педагози” (2012), „Златна лира” от СБМТД за принос в развитието на българската музикална култура и по повод 40 г. творческа дейност (2018). Носител е на дипломи от редица престижни национални и международни конкурси. С „Кристална лира“ и „Златна лира“ е удостоена също и Августина Серафимова.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...