Начало / Общество / С военен ритуал и патриотични песни Плевен отбеляза Деня на независимостта

С военен ритуал и патриотични песни Плевен отбеляза Деня на независимостта

В двора на Регионалния исторически музей днес в Плевен тържествено беше отбелязана 109-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Командирът на Единния център за начална подготовка полк. Николай Бешев прие почетния караул, след което разположената пред постамента с Манифеста формация на ОХ „Гена Димитрова” изпълни песента „Нека се помни”. На събитието присъстваха народните представители Владислав Николов, Ралица Добрева, Стефан Бурджев и д-р Калин Поповски, областният управител Мирослав Петров, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, общински съветници, военнослужещи, жители и гости на града и общината.

В словото си кметът на Община Плевен Георг Спартански припомни историческите факти, свързани с днешната дата, отбелязвайки, че години наред та я била пренебрегвана. „Обявяването на Независимостта е пример за великолепния успех на българската дипломация, която предварително осигурява подкрепата за този акт от Великите сили. Това е пример как с далновидност, достойнство и хладнокръвие всяка цел е възможна. Обявяването на Независимостта не е еднократен политически акт, а дипломатически финал, апотеоз на многолетните усилия на българския народ да постигне своята свобода и да живее свободно и равноправно. Независимостта и обявяването на България за царство открива възможността да водим изцяло суверенна политика за постигане на своите национални цели”, каза още Георг Спартански. Той подчерта, че всяко развитие на историята има логично обяснение и то е заложено в преследването на националния идеал – всички българи да живеят в свободна суверенна територия и да бъдат равностойни на другите европейски народи.

Кметът се обърна и към народните представители и представителите на изпълнителната власт в лицето на областния управител г-н Петров: „Искам да пожелая на всички тях мъдрост, далновидност, търпение и постоянство в постигането на националните цели. Това дължим всички ние със своя труд на България и вярвам, че ако знаем какво искаме, как да го постигнем и с кого да работим за реализация на тези национални цели, пред България има светъл път”, подчерта Спартански.

Триединството – освобождение, съединение, независимост, реабилитира устоялото на превратностите на времето българско национално достойнство, подчерта в словото си областният управител Мирослав Петров. Той допълни, че каузата България надхвърля политическите интереси, давайки неподозирани сили и решителност на младата тогава българска демокрация.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...