Акценти
Начало / Общество / Със знамена светини честваме Съединението в Регионалния исторически музей

Със знамена светини честваме Съединението в Регионалния исторически музей

Денят на Съединението на Княжество България с Източна Румелия – 6 септември, тази година ще бъде отбелязан в Регионалния исторически музей – Плевен. Заради ремонтните дейности, които се извършват в Градската градина, където се намира паметникът на Четвърти пехотен плевенски полк, официалното отбелязване ще бъде в парка на музея. „Исторически факт е, че от тук са тръгнали плевенските воини към Сливница, за да участват в Сръбско-българската война след Съединението на България и нахлуването на войските на крал Милан. Така че там също е знаково място, въпреки че няма паметници, които пряко да символизират тези исторически събития”, обясни по-рано кметът Георг Спартански.

За честването на 6 септември ще бъдат изнесени знамена-светини – знамето на Четвърти пехотен плевенски полк и знамето на Никополската доброволческа чета.

Историята на знамето на Четвърти пехотен плевенски полк е много интересна, разказа Димитър Петров, уредник в Регионалния исторически музей. То е поръчано и е изработено в Русия, и през 1881 г. е връчено на 10-та Бдинска дружина, която с Указ на княз Батенберг през 1884 г. влиза в в състава на Четвърти пехотен полк. Тогава знамето става знаме на полка и с него Четвърти пехотен участва в Сръбско-българската война при боевете за Сливница, а по-късно и във войните за национално обединение. Самото знаме участва в редица тържества в Плевен. През 1934 г. участва в тържествата по повод 100 години от построяването на църквата „Свети Николай”, при откриването на Офицерския дом (Днешния военен клуб), при полагането на основния камък на паметника на падналите във войните. Знамето е награждавано със сребърен медал за участието му в Сръбско-българската война. На знамето е изобразен кръст и надпис „С нами Бог”. Оригиналът на знамето се съхранява в Националния военноисторически музей.

Другото знаме, което ще бъде развято по време на церемонията, е на Никополската доброволна дружина. На знамето е извезан надпис „Малко сме на брой, силни сме в бой”. Оригиналът на знамето се съхранява във фонда на Регионалния музей в Плевен при специални условия. На церемонията ще бъде изнесено точно копие на знамето, поясни Димитър Петров.

Двете знамена за първи път се показват за честване на Деня на Съединението на България. Ритуалът по честването ще започне от 11 часа.

 

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...