Акценти
Начало / Образование / С висок брой отличници завърши випуск 2013 на Медицинския

С висок брой отличници завърши випуск 2013 на Медицинския

шествие Медицински

Днес дипломите си за лекар получиха 78 абсолвенти на Медицинския университет от България, Македония и Молдова. Средният успех на випуска е много добър 5.29, а броят на отличниците е голям – 26.

Празничнатапромоция на абсолвентите започна с ритуал по предаване символите на университета пред сградата на Ректората. След което тръгна празничното шествие от Ректората, предвождано от ректора на университета проф. Славчо Томов и цялото академично ръководство. ръководство. Под звуците на Духовия оркестър и марш на мажоретки шествието стигна до Мавзолея, където отличниците на випуска поднесоха венец.

шествие медицински

Тържествената промоция на випуск 2013 се състоя в зала „Магнум”. След тържественото полагане на Хипократовата клетва ректорът проф. Славчо Томов връчи дипломите на абсолвентите. Завършилите 6-годишния курс на обучение с отличен успех получиха плакет „Отличник”  на факултет „Медицина”,  комплекти научна литература от Издателския център на МУ-Плевен, апарати за кръвно налягане и стетоскопи. Пълният отличник на випуска от курса на следване и държавните изпити е д-р Мартин Иванов Христов от град Плевен, който беше удостоен с приза „Златен Хипократ”, даващ му правото на безплатна специализация по избор.

д-р ХристовД-р Христов сподели, че е избрал да специализира кардиология в Университетската болница в Плевен. „България не предлага най-добрите  условия за развитие на младите лекари, но въпреки това смятам, че трябва да останем в страната и да се опитаме да променим нещата, които не ни харасвет. А не да избягаме от тях”, смята младият лекар.  Но сподели, че около ¼ от випуска смятат да потърсят специализация в чужбина. Д-р Мартин Христов е избрал да учи медицината, защото е престижна професия, но в годините на обучение открил чара й и я заобичал. Обучението му е преминало на един дъх, но било изпълнено с много усилия и упорит труд. „Защото медицината е специалност, която отнема цялото ти време и изисква пълна отдаденост”, каза младият лекар, който очаква да започне успешно трудовия си стаж.

 

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...