Начало / Общество / С беседа пред ученици от НУ „Христо Ботев” започна Седмицата на пътната безопасност

С беседа пред ученици от НУ „Христо Ботев” започна Седмицата на пътната безопасност

знак внимание децаДнес 115 деца от първи клас на Начално училище «Христо Ботев» в Плевен се включиха в беседа със страши инспектор Пламен Минков – началник на група в сектор «Пътна полиция» при ОДМВР – Плевен. Областва дирекция на МВР в Плевен се присъединява към Третата Глобалната седмица за пътна безопасност от 4 май до 10 май 2015 година с множество планирани мероприятия, информират от пресцентъра на МВР – Плевен. Мотото на кампанията е «Спаси живота на децата» като най-уязвими участници в движението.

Всеки ден по света 500 деца губят живота си при пътно-транспортни произшествия, а десетки хиляди са ранени. Седмицата на пътната бездопасност е обявена с решение на Общото събрание на ООН на 10 април 2014 година. Във връзка с дните от 4 май до 10 май 2015 година ООН разпространи «Декларация на децата за безопасност на движението по пътищата», която призовава световните лидери да потърсят решения за намаляване на жертвите при ПТП. Целта на кампанията е да предизвика широка обществена дискусия и да обедини усдилията на семействата, институциите, медиите и неправителствения сектор  срещу агресията на пътя и предотвратяванетко на бъдещи инциденти. Утвърдени са Национална програма и Визитна картичка на тематичната седмица, които ще бъдат радзпространени на хартиен и на електронен носител в дните от 4 май до 10 май 2015 година. Лице на визитната картичка е фотографията на 11-годишно дете от София, класирана на първо място в Националния конкурс «Победи опасностите на пътя и в превозното средство» през 2014 година, част от Националната кампания «Детската безопасност  – споделена отговорност и грижа». На гърба на визитката е изписано послание от децата на България към всички участници в движението по пътищата.
В област Плевен са планирани редица мероприятия съвместно с Инспекторат по образованието – Плевен, Български Червен кръст – Плевен, като ще бъдат обхванати максимален брой ученици. 

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...