Акценти
Начало / Култура / С атрактивно шествие откриха Фестивала на маримбата в Плевен

С атрактивно шествие откриха Фестивала на маримбата в Плевен

С атрактивно и шумно шествие снощи в Плевен беше открит Четвъртият международен фестивал за маримба и ударни инструменти. Част от участниците във фестивала преминаха през централната пешеходна зона в града – от Драматичния театър до площад „Възраждане”, и зарадваха плевенчани с интересни звуци, извличани от разнобразни инструменти.

На откритата сцена на централния площад концерт изнесе  перкусионен ансамбъл „Акцент”, който е една от емблемите на НУИ „Панайот Пипков” – Плевен. Ансамбълът е създаден през 1994 от изтъкнатия преподавател по ударни инструменти Симеон Серафимов. Под ръководството на Серафимов и Августина Серафимова ансамбълът концертира активно у нас и в чужбина. Ансамбъл „Акцент” е носител на първи награди от „Млади музикални дарования” и „Музиката и земята” – София, „Надежди, таланти, майстори” – Добрич-Албена, „Пендим” – Пловдив, „MAGIC” и „Върбан Върбанов” – Бургас. Първият самостоятелен компактдиск на „Акцент” излиза през 2011.

василена серафимова

На сцена на площада излязоха още перкусионистите от ансамбъл „Тайм” на НМУ „Любомир Пипков” – София, както и участници във фестивала. Специален поздрав поднесе танцовият ансамбъл към НУИ „Панайот Пипков”. Приятна изненада за публиката беше появяването на сцената на Василена Серафимова, която е една от първите участнички в ансамбъл „Акцент”, а сега е преподавател по перкусии в Париж.

фестивал маримба откриване

Фестивалът за маримба и ударни инструменти ще продължи до 5 юли под патронажа на кмета на Плевен Георг Спартански. Организатор е Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” – Плевен в партньорство с Община Плевен.

Тази година има рекорден брой участници за майсторските класове, които се провеждат по време на фестивала. Записаните са 23-ма от България, Франция, Турция, Тайван и Колумбия. Те ще имат големия шанс да излязат да свирят на една сцена със своите преподаватели в камерните концерти, включени в програмата.

фестивал маримба

Тази вечер е първият от тях – на  Андерс Астранд – Швеция,  с участието на Флориан Кокил – Франция и перкусионни състави от участници в майсторските класове. Концертът е с начало 19 часа и ще се проведе в зала „Божко Шойков” на НУИ „Панайот Пипков” .

фестивал маримба публика

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...