Акценти
Начало / Общество / Със 7777 самостоятелни кацания завърши летателната си дейност майор от ВВУБ „Георги Бенквски”

Със 7777 самостоятелни кацания завърши летателната си дейност майор от ВВУБ „Георги Бенквски”

Тържествена церемония по повод освобождаването от военна служба и преминаване в запаса на майор Пламен Попов се проведе днес във ВВУБ „Георги Бенковски” в Долна Митрополия. Пред личния състав бе прочетена заповед на министъра за освобождаването му от длъжност „Заместник-началник на Център за летателна подготовка, той и началник на авиационен учебен център” поради навършване на пределна възраст. Командирът на авиобазата полковник Петър Банков изказа признателност за проявения професионализъм през дългогодишната му и всеотдайна служба.

На 20.02.2019 год. майор Попов изпълни последния си полет със самолет “Pilatus” РС-9М. Той бе посрещнат с аплодисменти от своите колеги и сподели, че това е 7777-мо самостоятелно кацане в неговата летателна кариера.

Майор Попов е летец-пилот 1-ви клас, с пролетени почти 3000 летателни часа на самолети L-13(Blanik); L-29(Delfin); L-39(Albatros); MiG15, MiG 17, MiG-21ПФМ; Su 25; PC-9M.

Завършил е ВНВВУ „Георги Бенковски” през 1988г. Започва кариерата си на военен пилот като заместник-командир на звено в авиополк Щръклево. От 1989 до 1994г. служи в 3 уае Долна Митрополия, а след това в 12 уаб Каменец. От 2007 год. е в ятото на инструкторите във ВВУБ „Георги Бенковски”. Преминал е през следните длъжности: зам. командир на звено, командир на звено, командир на отделно учебно звено, помощник-началник и началник на отделение „Аеронавигационно осигуряване”, командир на учебна авиационна ескадрила L-39. През 2007г става командир на Ескадрила за подготовка и сертифициране PC-9M. От 2012г. до сега е Заместник-командир на център за летателна подготовка, той и началник на авиационен учебен център. Летец-инструктор с отлична теоретична и летателна подготовка, който е обучил стотици бъдещи пилоти. Взел е участие в международни учения, авиационни фестивали в България, в „Кечкемет” – Унгария и „Чийли” – Турция.

Снимки: ВВУБ „Георги Бенковски“

 

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...