Акценти
Начало / Култура / Със затрогващ спектакъл Балетната школа при читалище „Съгласие” отбеляза 60 години от създаването си

Със затрогващ спектакъл Балетната школа при читалище „Съгласие” отбеляза 60 години от създаването си

спектакъл Поколения

Пред многобройна публика в зала „Емил Димитров” снощи беше представен балетният спектакъл  „Поколения”, с който Балетната школа при читалище „Съгласие” отбеляза 60 години от създаването си. Началото е поставено от балетмайстора  Александър Манолов през 1954 г. и тя е първата читалищна балетна школа в страната. За изминалите 60 години в нея са се обучавали над 6 500 деца, а 70 са продължили да танцуват и на професионална сцена. Снощи публиката имаше удоволствието да се срещне с таланта на някои от тях.

спектакъл Поколения (4)

Красивите изпълнения на професионалистите се редуваха с искрените  им и вълнуващи  спомени за времето, когато са участвали в Балетната школа, за наученото там и за любовта към танца, която завинаги ще остане в сърцата им. В ролята на интервюиращ беше Асен Антонов, също възпитаник на Балетната школа.

спектакъл Поколения (3)

За работата си с малките грации сподели сегашната ръковдителка на школата Маня Николова и балетният педагог Валя Козовска.

С бурни аплодисменти публиката посрещна на сцената Виолета Радева – дългогодишен ръководител на школата, чиято е идеята и постановката на спектакъла  „Поколения”.

спектакъл Поколения

„В душата си аз все още съм една от тях – порасналите момичета на Балетната  школа, защото съм ученичка на тази школа и възпитаничка на Александър Манолов, развълнувано сподели от сцената Виолета Радева.  – Тук, на тази сцена, аз изживях моите най-хубави, крилати, вдъхновени години, през които търсих най-верния път до сърцата на моите ученици. Исках да ги науча да вярват в себе си, да не се предават пред трудностите и да не отстъпват от ентусиазма си. Исках да ги науча, че талантът е дар  от Бога, но на този свят нищо не се получава даром. Само мечтите ни трябва да са толкова големи, за да можем да пораснем заедно с тях”, каза Виолета Радева. Тя благодари за подкрепата на читалище „Съгласие”, което, въпреки трудните години, намира възможност да даде криле на нашите деца да танцуват, а с този спектакъл позволи отново да съпреживеят магията на танца, който кара сърцата им да трептят в един ритъм.

Без излишна скромност тя отбеляза, че през годините е била всеотдайна, получила е много признания, много ордени и награди. „Но за  мен най-голямата награда си остава цветето, което съм получила от детенце с очички, пълни с радост, че е сбъднало мечтата си да танцува. Благодаря ви мили деца, че ви има”, с трептящ от вълнение глас сподели Радева.

спектакъл Поколения (5)

Тази вечер тя беше отрупана с цветя и залята от обичта на своите ученици и на тези, които днес сбъдват мечтата си да танцуват в Балетната школа.

спектакъл Поколения

спектакъл Поколения (7)спектакъл Поколенияспектакъл Поколения (2)

Маня Николова

спектакъл Поколения (8)ВаляКозовска

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...