Акценти
Начало / Култура / Пред паметника на Иван Вазов ще почетем народните будители

Пред паметника на Иван Вазов ще почетем народните будители

паметник Иван ВазовВ 11 часа пред паметника на Иван Вазов в Плевен ще бъде отбелязан Денят на народните будители. Плевенчани ще отдадат почитта си към делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на националния ни дух. Ще отдадат заслуженото на тези, които  днес  продължават делото на първоучителите и държат буден българския дух.

1 ноември  е бил обявен за общонационален празник в памет на заслужилите за Отечеството си българи през 1923 г. с указ, подписан от цар Борис III. Целта на празника била да се прослави делото на св. Иван Рилски, на светите братя Кирил и Методий, на Йоан Екзарх, на св. Евтимий, патриарх Търновски, на славните възрожденски дейци: преподобни Паисий Хилендарски, св. Софроний Врачански, д-р Петър Берон, Васил Априлов, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев и на още десетки дейци на просвещението и национално-освободителното движение.
Така от 1922 до 1944 г. това бил общонационален празник с голямо културно и патриотично значение. След политическата промяна на 9 септември 1944 г. през 1945 г. Денят на народните будители отпаднал от списъка на празниците, защото се “дублирал” с Деня на светите братя Кирил и Методий. И след 45-годишна забрава, по инициатива на Общонародното сдружение “Мати Болгария” и най-вече на неговия председател, д-р Петър Константинов, празникът бе възстановен на 1 ноември 1990 г.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...