Акценти
Начало / Култура / Състави от цяла България идват за участие в Третия национален фестивал „Любимото ми хорце”

Състави от цяла България идват за участие в Третия национален фестивал „Любимото ми хорце”

На 3 юни в Плевен ще се проведе третото издание на Националния фолклорен фестивал „Любимото ми хорце”. Това съобщи на пресконференция в Пресклуба на БТА Джейлян Демирев, ръководител на клуб „Северняците” – организатор на събитието. Фестивалът запазва регламента си и няма да е с конкурсен характер. В него ще участват само 20 колектива, които ще представят хора от фолклорни области от цяла България. Ще има състави от София, Пловдив, Бургас, Разград, Монтана, Ловеч, Разград и други. В 10 часа на сцената на Летния театър 240 танцьори от клуб „Северняците” ще открият фестивала. Те ще представят автентични хора и специално подготвена хореография на мъжко хоро. Идеята е да се обърне внимание на красотата на мъжкото хоро и да се привлекат повече мъже да се занимават с народни танци, обясни Джейлян Демирев. Любопитна за зрителите ще бъде специално подготвената от Демирев хореография на Ситно мъжко хоро, което обаче ще бъде изпълнено само от жени. За финала на изявата си „Северняците” са подготвили и една изненада.

За желаещите да се насладят на красотата на българския фолклор са осигурени безплатни автобуси. Те ще тръгват сутринта в 9 и в 9.15 часа от жп гарата, ще спират на всички спирки на градския транспорт по пътя до паркинга срещу езерото в Кайлъка. Автобусите ще са означени с табела „За фестивала”. Същите автобуси ще извозят желаещите обратно към площада, където по традиция участниците във фестивала ще се хванат на общо хоро. Очаква се Голямото хоро да се извие около 13.30 часа.

Веднага след фестивала Джейлян Демирев заминава за Канада, където в продължение на две седмици ще преподава български танци на клубове в едни от най-големите градове там. От 1990 г. Демирев преподава в чужбина. Досега е работил с клубове в Англия, Германия, Белгия. Той със задоволство сподели, че все по-често в клубовете идват и деца да изучават български танци, като в началото са били основно чужденци, вече се включват и българи.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...