Акценти
Начало / Култура / Плевенчанката Дора Делийска кани един от най-добрите специалисти да възстанови уникално пиано в родния й град

Плевенчанката Дора Делийска кани един от най-добрите специалисти да възстанови уникално пиано в родния й град

Плевенчанката Дора Делийска, която вече е с утвърдена световна кариера като концертираща пианистка, ще реализира в родния си град своя дългогодишна мечта. По нейна покана в Плевен идва един от най-добрите специалисти от фирма Бьозендорфер, за да възстанови уникалния роял на фирмата, който се намира в ДКТ „Иван Радоев”. Моделът е „Империал“ и такива подобни има само няколко бройки в света. В Плевен той попада през 80-те години на миналия век. Това, което е уникално при този инструмент,  са допълнителните клавиши в долния регистър, което прави звука благороден и богат на обертонове.

Дора Делийска е дългогодишен представител и официално лице на виенската фирма за пиана и рояли Бьозендорфер. Клавирната фирма има дълбока традиция, която е започнала през 1828г. и се съхранява и развива, като в момента е една от водещите фирми за пиана в света.

На 27-ми май, със съдействието на Плевенска филхармония и Драматичен театър „Иван Радоев“, Дора Делийска ще представи на плевенската публиката реставрирания инструмент. Програмата ще е част от нейния нов проект „Различният Валс“, в който пианистката показва валсовият жанр в една нова и провокираща светлина.

Дора Делийска от 17 години живее в столицата на изкуството и класическата музика – Виена. Благодарение на своя талант тя има възможността да свири в едни от най-елитните концертни зали на света – като Музикферайн и Концертхаус. Има издадени 9 компактни диска, които й носят интернационално признание от публика, критици и журналисти.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...