Акценти
Начало / Любопитно / Сър Шон Конъри навършва 84

Сър Шон Конъри навършва 84

 

Шон Конъри

 

Сър Томас Шон Конъри е шотландски актьор и продуцент, рицар. Работи в театъра и в телевизията. Участва в повече от 70 филма, сред които екранизациите на Иън Флеминг, където Шон Конъри играе главната роля — Джеймс Бонд. Шон Конъри е активен член на Националната партия на Шотландия.

Шон Конъри е роден 25 август 1930 година в Единбург, Шотландия. Започва кариерата си като доставчик на мляко в родния град, а я приключва като най-чаровния актьор и най-галантния любовник. И на тази достолепна възраст Шон Конъри продължава да е все така усмихнат, духовит, с прекрасна памет и подвижност. Жените продължават да въздишат по него, а мъжете нескрито му се възхищават. Единственото, което говори за повече натрупани години, е богатата му филмография. Шотландецът неведнъж е вземал странни решения, с които е предизвиквал недоумение както у публиката, така и у колегите си. Известен факт е, че актьорът отказал ролята на магьосника Гандалф в поредицата „Властелинът на пръстените”, въпреки че от нея щял да спечели 15 % от приходите на филма. Ако беше приел, днес Конъри щеше да е по-богат с 400 милиона долара.

Парите не са най-важното за Шон Конъри. За разлика от повечето кинозвезди, които харчат хонорарите си за скъпи коли или имения, той дарява всички приходи от участието си във филма „Робин Худ – Принцът на крадците” за благотворителност. Може би именно това негово благородно излъчване кара продуцентите да го изберат цели четири пъти за ролята на крал. Той се превъплъщава в  Даниъл Дрейвът в „Човекът, който някога беше крал“, Агамемнон в „Бандити във времето“, Ричард в „Робин Худ – Принцът на крадците“ и Артур в „Първият рицар“.

За благородството на Шон Конъри говори и друг широко известен факт от неговата биография. Той е член на Шотландската национална партия. През март 2003 година публично заявява, че няма да се върне у дома, докато родината му не получи независимост от Англия. Въпреки сложните геополитически отношения между двете държави актьорът продължава да вярва, че това може да се случи, докато е жив. Вместо зелената Шотландия актьорът избира слънчевите брегове на Бахамските острови. За патриотизма му говори и една от неговите татуировки, която гласи: „Шотландия завинаги”.

Едни от най-емблематичните въплъщения на Конъри са в Джеймс Бонд. Той изпълнява ролята на секси агент 007 цели седем пъти. Дебютира през 1962 г. с “Доктор Не” (Dr No), след което в “От Русия с любов” (From Russia With Love), “Златният пръст” (Goldfinger), “Мълнията” (Thunderball), “Живее се само два пъти” (You Only Live Twice) и “Диамантите са вечни” (Diamonds Are Forever, „Никога не казвай никога” (Never Say Never Again).

Шон Конъри участва в едни от най-хитовите продукции в световен план. Сред тях са „Шотландски боец“, „Недосегаемите“, „Мъжът, който искаше да бъде крал“, „Името на розата“, „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“ , „На лов за Червения октомври“.

Шон Конъри прекратява кариерата си след сериозните здравословни проблеми, сред които и рак на гърлото. Актьорът успява да спечели битката за здравето си и да живее пълноценно.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...