Начало / Култура / Създателят на школата по ударни инструменти в България честват в Плевен

Създателят на школата по ударни инструменти в България честват в Плевен

Паметен концерт по повод 90-та годишнина от рождението на създателя на школата по ударни инструменти в България – проф. Добри Палиев, ще се проведе днес в НУИ „Панайот Пипков” – Плевен.

Концертът е с начало от 18 часа в зала „Божко Шойков” в училището. В програмата са включени изпълнения на възпитаници от класа по ударни инструменти на НУИ „Панайот Пипков”.

Основателят на българската школа по ударни инструменти  Добри Палиев е роден на 20 април 1928 г. в Перник. Израства в Шумен, където родителите му се преместват, тъй като имат пивоварна в този град. Започва да се занимава с музика от ранна възраст, на 14 години се насочва към ударните инструменти. Завършва Държавна музикална академия със специалност ударни инструменти при Иван-Манто Загорски популярен музикант и тимпанист в софиската опера. Палиев работи като преподавател в музикалното училище, а по късно и в Музикалната академия, когато Загорски бива освободен по политически причини.

Добри Палиев развива широка концертна дейност главно с трио „Тинко Станчев“ /което се състои от ксилофон, пиано и акордеон/ както в България, така и в редица европейски страни,  дълги години работи като тимпанист в Оркестъра на Националното радио.

Той е първият български изпълнител, занимаващ се с барабани и перкусии, който получава научна степен доктор и професор по ударни инструменти.  Пише за почти всички основни ударни инструменти както соло, така и с акомпанимент на пиано, етюди, пиеси, камерни произведения за перкусионен ансамбъл, театрална и филмова музика.

Създава собствен метод на преподаване, важен момент от който е принципът за амбидекстрия /изравняването на лявата ръка по сила и сръчност с дясната/, редуването на ръцете, апликатурата при свирене на тимпани и др.

Внася първия вибрафон в България.

През 1976 година създава свой собствен камерен перкусионен ансамбъл по подобие на така наречените „Страсбургски перкусионисти“ /първият професионален перкусионен ансамбъл в Европа/. Ансамбълът, който Палиев ръководи, е наречен „Полиритмия“ и се състои само от ударни инструменти. Проф. Добри Палиев и неговият ансамбъл „Полиритмия“ прославят България по света, а перкусионната му школа влиза в европейските музикални учебници като еталон.

В Плевен негов последовател е Симеон Серафимов – преподавател по ударни инструменти в НУИ „Панайот Пипков“ и създател на емблематичния за училището ансамбъл „Акцент“.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...