Начало / Политика / ДБГ: Предложенията на ГЕРБ за авторитарна гражданска конфискация нарушават Конституцията

ДБГ: Предложенията на ГЕРБ за авторитарна гражданска конфискация нарушават Конституцията

Предложеният от ГЕРБ законопроект за гражданска конфискация на имуществото нарушава Конституцията и е авторитаризъм в действие, се казва в позиция на Изпълнителния съвет на Движение България на гражданите.

На 10-ти декември депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов е внесъл Законопроект за изменение на ЗПКОНПИ. Законопроектът дава право на Комисията за отнемане на имущество да конфискува собственост на хора, които са признати от съда за невинни или за които наказателното производство е прекратено.

ГЕРБ дават лесен начин да се започне производство по конфискация на имуществото срещу всеки. Достатъчно е да се повдигне едно скалъпено обвинение, което дори и 3 дни да не издържи, ще даде на КПКОНПИ зелена светлина да конфискува имуществото. Това е в противоречие и с решение на Върховния Касационен съд от миналата седмица, което изрично посочи, че конфискация на имуществото на невинни лица трябва незабавно да се преустанови, коментират от „Движение България на гражданите”.

Предупреждаваме, че ако този закон се приеме, ще развърже ръцете на контролираната от управляващата върхушка Комисия да конфискува масово жилища, автомобили и други вещи, както правят тоталитарните режими, категорични са от ДБГ.

Според тях законопроектът е в пряко нарушение на чл. 17 от Конституцията, който казва, че частната собственост е неприкосновена. Отнемането на имущество на невинни хора допуска произвол на властта спрямо българските граждани и е единствено в интерес на управляващата партийна номенклатура, независимо коя е тя. От ДБГ призоваваме демократично мислещите хора да се противопоставят заедно на тази поредна крачка на ГЕРБ към утвърждаване на пълзящата диктатура.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...