Акценти
Начало / Любопитно / Създателят на бодиарта у нас Иван Яхнаджиев празнува рожден ден

Създателят на бодиарта у нас Иван Яхнаджиев празнува рожден ден

orig_144758_bg

Художникът Иван Яхнаджиев е роден на 31 март 1948 г. в София. През 1977 г. завършва живопис във ВИИИ „Николай Павлович“ при професор Добри Добрев. Ученик е на проф. Дечко Узунов. Работи предимно в областта на пейзажа, натюрморта, фигуралната композиция. Художественият му стил е вдъхновен от авангардизма.

<

Участва в много общи художествени изложби в България и чужбина. Организира десетки самостоятелни изложби в София, Варна, Благоевград, Рим и др. Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, НИМ и градските галерии във Варна, Вършец, Габрово, Търговище, както и в частни сбирки в Гърция, САЩ, Финландия, Франция, Швеция, Япония. Негови картини притежават Маргарет Тачър и Берлускони, много частни чужди галерии.
Удостоен е с награда за миниатюра в Амстердам и със специална награда за композиция и време във Франкфурт.

66_p

Мнозина го мислят за странна птица заради прекалената му екстравагантност, която му пасва точно като ръкавица. Тя започва от шантавите му очила, елегантните зелени мокасини, панталонът на райета, който малцина биха си позволили да обуят, с риск да заприличат на клоун.

Бащата на бодиарта у нас обаче се чувства уютно в пъстрия си свят и заразява околните с него. Домът му е разпознаваем още от входната врата – всичко е изрисувано, дори и ел таблото.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...