Начало / Крими / Съдът в Плевен излезе с решение за екстрадицията на Дейвид Бодил

Съдът в Плевен излезе с решение за екстрадицията на Дейвид Бодил

Състав на Плевенски окръжен съд днес е постановил решение по наказателното дело във връзка с екстрадирането на Дейвид Бодил, съобщиха от павораздавателната институция.

Решението е след като британският гражданин  в откритото съдебно заседание по делото, провело се на 12 януари, даде съгласието си да бъде екстрадиран в Кралство Великобритания.

Срокът, в който това съгласие е могло да бъде оттеглено, е изтекъл в полунощ на 16.01. и Бодил не се е възползвал от това свое право.

В издадената Заповед за арест от съд в Кралство Великобритания е посочено, че въпреки, че на обвиняемия са били повдигнати обвинения за четири допълнителни престъпления, те няма да бъдат включени и спрямо исканото лице няма да се води наказателно производство за тях.

Ще се води наказателно производство само за притежание на взривни вещества при обстоятелства, които да породят подозрение, че не ги притежава със законна цел, което е престъпление по Закона за взривните вещества от 1883 година, за което е предвидено наказание „доживотен затвор“.

Окръжен съд – Плевен намира, че не са налице основания за отказ от изпълнение на Европейската заповед за арест и допуска изпълнението на същата, чрез предаването на лицето Дейвид Бодил на искащата държава.

До фактическото му предаване, британският гражданин ще бъде с мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Решението на Плевенски окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...