Начало / Здравеопазване / Отделението по пулмология в ,Сърце и Мозък’, Плевен отбеляза първата си година

Отделението по пулмология в ,Сърце и Мозък’, Плевен отбеляза първата си година

С равносметката за 1095 лекувани пациенти, от които 218 с Ковид, екипът на Отделението по пневмология и фтизиатрия на болница „Сърце и Мозък“-Плевен, посрещна първия си рожден ден. Празничният ден премина в обичайния работен ритъм – в прегледи и грижи за пациентите, но и с торта – за първата успешна година и с пожелания за надграждане на опита и знанията.

„Стараем се нашите пациенти да се чувстват добре, да бъдат спокойни, независимо че са в болница. Стремим се да сме най-добрите“, казва началникът на отделението д-р Илия Крачунов, д.м. и определя първата година като предизвикателство – и за екипа, и за отделението:

„Изминалата година свързвам с редица успешно преодолени предизвикателства, достатъчно е да посоча Ковид пандемията. Един от резултатите от тази пандемия бяха доста забавени диагнози – заради страха да се обръщат към своите лекари. Последствията бяха и многото забавени случаи в диагностика на онкологични заболявания. Напоследък наблюдаваме положителна тенденция и сериозен ръст в броя на амбулаторните прегледи – все повече пациенти се обръщат към нас за консултация. Имаме проведени над 100 видеобронхоскопии (ендоскопско изследване не белите дробове).“

Нарасналият обем работа в отделението води и до увеличаване на екипа: „В началото започнахме трима специалисти, сега към нас се присъедини и четвърти колега. Част от екипа ни са д-р Ива Колева, д-р Теменужка Игнатова и д-р Тамара Тонева. Надявам се тази година да увеличим значително и специализантския състав. Доверието на пациентите расте, търсят ни от цялата страна. А това е най-добрата оценка за нашата работа, и бих добавил – най-ценният подарък за невръстната ни едногодишна възраст“, споделя д-р Крачунов. Допълва, че добрите резултати в лечението на пациентите се дължат както на висококвалифицираните специалисти, така и на още два основни фактора – наличието на най – съвременна апаратура в болницата и добрата екипна работа с останалите клиники и отделения в ,Сърце и Мозък’, Плевен.

Отделението по пневмология и фтизиатрия в болница ,Сърце и Мозък’, Плевен разполага с възможности за диагностика и лечение на обструктивна сънна апнея, онкологични заболявания и редки белодробни болести. Специализирано е и в лечението на остра форма на SARS-CoV-2, както и на усложненията от инфекцията.

Екипът извърша диагностика и лечение на болести на дихателните пътища, като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и бронхиална астма, както и усложненията им като хронична дихателна недостатъчност. Специализиран е и в ендобронхиална и ултразвукова диагностика на белодробни тумори, плеврални изливи и редки болести. Има богат опит и в лечението на гнойно-възпалителни заболявания на белите дробове и съдова патология, като белодробна тромбоемболия, разполага с модерни възможности за дихателна рехабилитация.

Гарант за добрите резултати в грижа за пациента са висококвалифицираните специалисти пулмолози и рехабилитатори, както и наличието на най- съвременна апаратура. Оборудването включва: специализиран ехограф за ултразвукова диагностика на плевра и трансторакални биопсии, съвременни видеобронхоскопи и функционална лаборатория III ново. Възможностите на лабораторията включват: функционално изследване на дишането (спирометрия), изследване на дифузионният капацитет на белите дробове, телесна плетизмография, кадрио – пулмонални тестове с физическо натоварване и измерване на фракцията на NO в издишаният въздух (FENO) и др.

 

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...