Начало / Здравеопазване / Съдът възстанови уволнената със скандал шефка на Дома за деца в Плевен

Съдът възстанови уволнената със скандал шефка на Дома за деца в Плевен

С решение на Плевенския окръжен съд от 7 декември тази година уволнението на директорката на Дома за медико-социални грижи за деца до 3 години – Иржина Костова, е обявено за незаконно и се отменя.

По този повод от Българския хелзинкски комитет (БХК) са изпратили официална позиция до министъра на здравеопазването Десислава Атанасова и председателя на ДАЗД Калин Каменов.“Считаме, че решението на съда идва заради неадекватните мотиви, с които г-жа Костова е уволнена през декември 2011 г. – като например това, че децата са нямали избран личен лекар, че не са консултирани от лекар по дентална медицина, че са нямали план-програма за лечението си“, се посочва в позицията на БХК. „Напомняме, че по време на управлението на Иржина Костова в дома в Плевен са проведени множество проверки, в това число и от Държавната агенция за закрила на детето, които са установявали изключително тревожно ниско ниво на грижа в заведението. По време на последната проверка, разпоредена именно от МЗ, беше установено, че в дома за година и половина са починали 18 деца. Бяха констатирани огромна липса на грижа, тежка занемара, недохранване”, припомнят от БХК.

В едномесечен срок решението на Плевенския окръжен съд може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

В писмото си до министъра на здравеопазването от БХК настояват, в случай, че Костова все пак бъде възстановена на работа като директор на ДМСГД-Плевен, Министерството на здравеопазването „незабавно да преразгледа възможността тя да продължи да управлява това заведение”. „Смятаме, че предвид горните констатации, връщането на бившия директор на работа представлява сериозен риск за здравето и живота на децата, настанени в ДМСГД-Плевен“, е заключението в становището на БХК.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...