Начало / Политика / Румен Петков: Новите текстове в изборния кодекс са предпоставка за грандиозни измами на предстоящия вот

Румен Петков: Новите текстове в изборния кодекс са предпоставка за грандиозни измами на предстоящия вот

Текстовете, които се залагат от сегашното мнозинство в изборния кодекс, са предпоставка за измама на предстоящите парламентарни избори в изключително големи размери. Това заяви депутатът от Коалиция за България Румен Петков на пресконференция днес в Плевен.

На първо място като проблем Петков посочи недопускането на наблюдатели, включително и на международни, до работата на избирателните комисии. Той нарече нелепо обяснението, че работата на комисиите ще се наблюдава онлайн и се мотивира, че предвижданите не повече от две камери в помещенията на комисиите са недостатъчни  за получаване на автентична представа за работата на тези комисии. Това е в грубо нарушение на основната препоръка на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за максимална публичност на изборния процес и достъп на застъпниците и наблюдателите, категоричен е депутатът.

Според него с приетите промени в текстовете, относящи се до начина на структуриране на избирателните комисии, управляващите си гарантират двама от общо тримата членове на ръководството на комисиите да са от ГЕРБ. „А третият ще е от някоя от патериците  на управляващите”, предупреди Петков.

Отмяната на правото на участниците в изборите да получават автентичен протокол от резултатите в изборните комисии практически ще направи резултатите необжалваеми, а  протоколите –  манипулативни, е другият сериозен проблем, за който предупреди Румен Петков.

Той заяви, че има основание да счита, че на предстоящия референдум на специално сформирани екипи на правителствената структура „Информационно обслужване”  ще бъде възложено да пробват определен изборни фалшификации и манипулации.

„ГЕРБ са на път да останат сами в залата, ако  продължават по този брутален начин да налагат текстове, които в основата си са предпоставка за грандиозна изборна измама”, заяви Румен Петков и допълни, че в Европа трябва да видят, че за сегашните управляващи „няма цена, която  не са готови да платят в името на оставане във властта”.

Прочетете също:

Как се разпределят мандатите от Плевен в 48 НС

Деветте мандата от област Плевен в 48 НС се разпределят между шест от партиите, преминали ...